Иван Кабуров от село Мало Конаре унищожава преждевременно насажденията си от краставици, тъй като вече не е рентабилно да ги обгрижва

https://mreja.bg/senzacionno/ivan-kaburov-ot-selo-malo-konare-unishtozhava-prezhdevremenno-nasazhdeniyata-si-ot-krastavici-tay-kato-veche-ne-e-rentabilno-da-gi-obgrizhva/165958 Mreja.bg
Иван Кабуров от село Мало Конаре унищожава преждевременно насажденията си от краставици, тъй като вече не е рентабилно да ги обгрижва

 Тежките дни за българското зеленчукопроизводство не са приключили. Иван Кабуров от село Мало Конаре унищожава преждевременно насажденията си от краставици, тъй като вече не е рентабилно да ги обгрижва.

"Вижте краставиците. Това са краставиците, които всеки ден ги прибираме, пакетираме, даваме на тържището в Огняново. Продават се около 20-30% от продукцията ни, другата я връщаме, голяма част я изхвърляме", коментира той.

Цената на килограм българска краставица се е сринал под 90 стотинки на борсата, търсенето е слабо заради нерегламентирания внос.

"Борсите и пазарите са заринати с вносна продукция, смесена с българска продава се с българска препакетирана. И потреблението е ограничено. Ние не можем да си продаваме стоката", посочва Иван Кабуров,

Разликата в цената от производителя до крайния потребител е почти двойна. Иван отглежда и 150 декара ранно зеле. Безизходицата за родните зеленчукопроизводители е тотална и при зелето.

"Голяма част от българските производители си изхвърлиха продукцията", казва Иван.

Разликата между родното и чуждо зеленчукопроизводство е в свежестта и в наситеността със забранени препарати.

Българските зеленчуци стигат до потребителя за часове, а вносните престояват седмици. Има и куриозни случаи.

"Много джамбази български ходеха в Гърция, събираха по полето, където са изхвърлили гръцките оранжерии краставиците си. Тези краставици са третирани с много опасни препарати като за финално обеззаразяване на оранжерията. Те са забранени за консумация. А български търговци ги събираха от отпадъците и ги пласираха на борсата в Кърналово", посочва зеленчукопроизводителят.

Липсват координирани и целенасочени действия за запазване на родното зеленчукопроизводство.

"Нищо планувано няма. Всичко е - произвеждаме... - ако улучим на пазара, продаваме, ако не улучим - изхвърляме продукцията", казва Иван.

Отскоро на обществено обсъждане е предложен проекта за Закон за управлението на агрохранителната верига. Зеленчукопроизводителите възлагат огромни надежди, тъй като едно от условията е поне 50% от земеделските продукти в големите търговски вериги да са български.

"Смятам, че ще стимулират българските производители да произвеждат повече продукция", посочва още зеленчукопроизводител.

Днес Иван Кабуров унищожава плододаващите насаждения с краставици, които няма да пласира на пазара, а ще ги даде на кравите.

"Кравите ще се наслаждават в утрешния ден на тези краставици. Свикнаха много на тия краставици и усещам, че им се услажда доста", казва той.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.