Този уикенд стотици литри вино, в повече от обичайното, ще се изпият във Франция. Причината - празничното посрещане на новата реколта от младото вино Божоле. По традиция то трябва да се изпие до Коледа, така че от днес остава точно месец.
Всеки трети четвъртък на месец ноември, не само Франция, но и светът възкликва: „Новото Божоле дойде". Гръмко се отварят бутилки от младото „Гаме" - сортът, от който се произвежда Божоле. Отричано от едни и възхвалявано от други, плодовото вино определено има стил, който се отличава. Известно с красивия си рубинено червен оттенък и игрив плодов вкус, Божоле се пие леко охладено, на големи, спокойни глътки.
„Божоле нуво си остава Божоле нуво! Не можем да кажем, че е страхотно бордо или чудесно бургундско вино. Но е виното, което създава повод за празник. Хубаво извинение да се съберем заедно", посочи собственикът на ресторант Алан.
Червеното вино от сорта „Гаме" носи името района Божо в Бургундия, откъдето идва. Произвежда се в големи количества на ниски цени. Консумира се бързо, без да отлежава, а основната му функция е да обединява. „Виното е най-добрият начин, който се сме намерили, да обединява народа. Всяка отворена бутилка е момент на споделяне - на вкусове, усещания, и емоции. Имаме 12 души на една маса, които не се познават, но дегустацията на вина, ще промени това", обясни сомелиерът Пиер.
„Виното е любовната история, без която французите не могат. Имаме нужда от вкуса, от аромата му", посочи Кристиян.
„Може би консумираме по-малко, но по-качествено. Преди векове дори децата са пиели вино. Замествали са водата с него. Днешното поколение не консумира от нужда, а търси удоволствието", каза Клер. За своята вечеря между приятелки Клер и Елоди не залагат на Божоле, но виното на френската маса винаги е в синхрон с избора на ястие.
Така, както модата търси да облича поколенията различно, виното също променя своя облик и следва тенденции. „В момента най-много се търсят натуралните вина. Често това са био вина, без сулфити. При тях имаме различен начин на производство и подход за обработване на земята - без пестициди. Това създава доверие у хората. Но днес разнообразието на вина от целия свят е толкова голямо, че може да задоволи всеки вкус и претенции", допълва Пиер.
Готов ли е обаче претенциозният френски вкус да отвори сетива за вносно вино? „Може да ви изненадам, но отговорът е да! Ние сме отворени към света, любопитни. Обичаме да опитваме, да сравняваме. Харесваме италианските вина, испанските, дори тези от Южна Африка. Днес навсякъде може да се прави хубаво вино. По-важното е къде и с кого го консумираш. И да го правиш с любов", твърди Кристиян.
cross.bg
📚 You have received a message # 449. Open > https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=aaee49bec1cc425fa094e52e4f0651b0& 📚
1 hour before
010etr
Коментирай