Инцидентът с коледната картичка : Фарс, вместо героична драма

https://mreja.bg/senzacionno/incidentat-s-kolednata-kartichka-fars-vmesto-geroichna-drama-2/74676 Mreja.bg
Инцидентът с коледната картичка : Фарс, вместо героична драма


Преди Коледа в околностите на Лондон момиченце си купува коледна картичка от Tesco, намирайки вътре бележка със зов за помощ. В нея било написано чуждестранни затворници от Шанхай са принуждавани да работят и молят получателя на бележката да се свърже с британеца Питър Хъмфри. Същият веднага написва статия и я публикува в „Съндей Таймс". Западните медии веднага раздухаха инцидента, пише "Радио Китай".

Нека да видим какви думи използва Хъмфри в статията си. Всъщност в т. нар. „факти" са просто субективни становища и предположения. Британецът използва думи като „Мисля, че …" „Знам, че …" (кой е написал бележката), но почти не засяга факти и доказателства.

„Не знам идентичността и националността на затворника, който е пъхнал бележката в картичката, но съм сигурен, че са затворници от Шанхай и ме познават от преди освобождаването ми от затвора".

Той обясни как е стигнал до заключението, че картичката е от китайски затвор, но не споменава кой е затворникът. После в интервю за BBC Хъмфри използва думите: „Мисля, че знам кой е той."

Самият Хъмфри си противоречи. Не става ясно, дали говори истината или само си „въобразява факти"? Каква отговорност поемат западните медии разпространявайки субективна информация без проверки и доказателства?

Журналисти на CCTV във Великобритания Уан Сюен и Чън Минлей веднага провериха новината в западните медии и откриха, че съществува проблем с представянето ѝ, което е изключително едностранно.

„В момента най-големият проблем е едностранното извличане на информация, представят се главно отрицателните мнения."

Уан Сюен открива, че в репортажите на западните медии няма интервюта с китайски органи и китайци, замесени в инцидента.

Според надзирателя на затвор в Цинпу, Шанхай – Ли Цян тези картички в никакъв случай не са дошли от затвора. „Някои хора имат прекалено богато въображение, ситуацията е съвсем различна. Целта на всяка работа в затвора е да подготви уменията на затворниците, тя е абсолютно на доброволни начала. Всеки сам решава дали да се включи. Освен това за извършената работа се получава парично възнаграждение", каза надзирателят.

Същевременно китайските журналисти се свързваха с компания Tesco, която вече е обсъдила с китайския завод производството на картички и е стартирала разследване. В този период временно ще бъде прекратено сътрудничеството с китайския завод. В изявление на Tesco се казва: „Имаме цялостна система за проверки. Миналия месец доставчикът премина независима проверка, няма доказателства, че нарушава нашите правила за забрана на използването на работници от затвори."

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.