Гърция обяви либийския посланик за персона нон грата

https://mreja.bg/senzacionno/garciya-obyavi-libiyskiya-poslanik-za-persona-non-grata/72847 Mreja.bg
Гърция обяви либийския посланик за персона нон грата


Гръцкото министерство на външните работи днес официално обяви за персона нон грата посланика на Либия в Атина, на когото беше дало срок до полунощ в четвъртък да представи споразумението между Триполи и Анкара за делимитиране на морската юрисдикция между тях, съобщи телевизия Скай.

Ръководителят на либийската мисия в гръцката столица отиде във външното министерство сутринта, където беше известен, че е нежелан от Гърция и му беше даден срок да напусне страната, предава БТА.

Следващият четвъртък се очаква Атина да бъде посетена от председателя на либийския парламент Агила Салех. Салех подкрепя Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар, която воюва срещу международно признатото правителство в Триполи. ЛНА обяви в понеделник, че подписаното миналата седмица споразумение между Турция и правителството на Файез ел Сарадж за делимитиране на изключителните икономически зони на двете страни в Средиземно море е незаконно. Самият Салех изпрати писма до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и до генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит, в които определя споразумението с Турция като заплаха за либийската държава и за нейното бъдеще и сигурност.

Според Гърция подписаният меморандум е невалиден и нарушава гръцките суверенни права, защото игнорира нейната изключителна икономическа зона, породена от бреговата линия на остров Крит, който се намира между Турция и Либия. Вчера документът беше ратифициран от турския парламент.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.