Ексминистър във Виетнам осъден на доживотен затвор за корупция

https://mreja.bg/senzacionno/eksministar-vav-vietnam-osaden-na-dozhivoten-zatvor-za-korupciya-2/74910 Mreja.bg
Ексминистър във Виетнам осъден на доживотен затвор за корупция


Съд във Виетнам осъди бивш министър на страната на доживотен затвор за получаване на подкупи и за злоупотреба със служебно положение, предаде Ройтерс.

Народният съд в Ханой призна бившия министър на информацията и комуникациите Нгуен Бак Сон за виновен в получаването на 3 млн. долара подкупи в корупционна схема с участието на държавната телекомуникационна компания "МобиФон" (MobiFone) и частния кабелен телевизионен оператор Ей Ви Джи (AVG). Министърът получил парите, за да улесни сделка, при която "Мобифон" изкупил работещия на загуба кабелен оператор, се казва в съобщение на министерството на обществената сигурност

Присъда от 14 г. затвор по същото дело получи и наследникът на Сон на министерския пост Чонг Мин Туан. Той бе обвинен в лошо икономическо управление и получаване на подкупи.

Разследването спрямо фирмата "МобиФон" се води от 2 години. Преди няколко години мобилният оператор изкупи 95 на сто от акциите на AVG в нарушение на правилата и започна да предлага услугата за платена телевизия под свой търговски бранд. Правоохранителните органи заподозряха наличие на корупционна схема в договорката между двете фирми и започнаха проверка. Те успяха да установят, че при сделката са извършени многобройни нарушения, ощетили държавата с над 7 трилиона донга (над 300 млн. долара).

Двамата министри първоначално бяха арестувани по обвинения в превишаване на длъжностните пълномощия, а пред април т.г. им бяха предявени допълнителни обвинения в получаване на подкупи, за да съдействат за сключването на незаконната сделка.

Това е най-голямото корупционно разследване във Виетнам в започналата в страната кампания срещу подкупите, при която вече бяха разкрити огромни злоупотреби и бяха осъдени стотици правителствени чиновници. Само по това дело освен двамата министри бяха осъдени още 11 души на срокове между 2 и 23 г. затвор. Сред тях са двама бивши и един настоящ генерален директор на "МобиФон", както и бивш собственик на AVG (който е роден брат на най-богатия човек във Виетнам Фам Нят Ву).

Ройтерс съобщава, че адвокатите на осъдените засега не са отговорили на искане за коментар.

Намерението на правителството да продаде дял (до 50 процента) от "МобиФон" е една от най-очакваните сделки в приватизацията на държавните компании във Виетнам, но така и дълго време не се осъществява.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.