В Русе цената на свинското се е повишила с 2 лв на килограм. Най-много е поскъпнало месото, а после и колбасите. Цените на котлетите достигат 9 лв. Това води до отблъскване на клиентите, които предпочитат пилешкото.
„Родното производство на свинско беше засегнато от епидемията от африканска чума и родните производители имат основание да повишат цените на месото“, каза председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в ефира на Нова тв. „Голям процент от консумацията на свинското месо в България е внос и не би трябвало то да поскъпне. Може малко, но не в такива рамки, на които сме свидетели. Проблемът идва от спекулативно покачване на цените на свинското месо“, добавя той. За България покачването за една година е 40 ст., посочват по официални данни от асоциацията.
За сравнение цената на свинското в САЩ е 1,44 долара за килограм. Тя обаче е продажна цена на едро, а не в магазините.
Владимир Иванов - председателят на стоковите борси също посочи, че няма никакво основание за покачване на цените на свинското месо. Очаква се обаче цените за нова година да останат в нормата и не се очаква драстично поскъпване. Данните назад в годините показват, че в България пазарът на месо запазва стабилност.
Според председателят на Асоциацията на животновъдите д-р Полина Хаджистоева покачването на цената на свинското е напълно очаквано, тъй като производството на свинско у нас е било намалено с 20% след чумната епидемия при прасетата. В началото на годината цената на живо тегло е била 2,40 лв, а сега е близо 3 лв. за килограм.
От асоциацията за защита на потребителите апалират да се подават сигнали при забелязани нередности по магазините.
Източник: https:www.24chasa.bg