60,9% от водата у нас се губят, но поскъпва от сряда

https://mreja.bg/senzacionno/609-ot-vodata-u-nas-se-gubyat-no-poskapva-ot-sryada-2/75027 Mreja.bg
60,9% от водата у нас се губят, но поскъпва от сряда


1,887 млн. българи все още нямат канализация

60,9% от водата, която ВиК дружествата в България са купили от държавата и са искали да продадат на населението, са чиста загуба и са изтекли, преди да стигнат до хората. Това показва последният анализ за ВиК сектора, който Комисията за енергийно и водно регулиране е публикувала по време на коледните празници.

Данните са за 2018 г. и според тях в сравнение с 1 г. по-рано делът на загубената по тръбите вода е намалял едва с 1 процентен пункт. До края на сегашния 5-годишен регулаторен период остават още 3 г., като целта пред водните дружества е дотогава делът на загубите да се сведе до 49%. Ако обаче темпът на намаляване се запази като сегашния, този процент ще бъде достигнат около 2031 г.

Едва 39,1% от водата, която ВиК дружествата са доставили на клиентите си, са донесли приходи.

Останалото количество - 531 милиона кубически метра, е отишло в земята от амортизираните тръби или е доставено и отчетено, но не е платено. Твърде възможно е и да става въпрос за кражби на вода.

Освен това от анализа на КЕВР излиза, че близо 1,887 млн. българи, които имат течаща вода в домовете си, не разчитат на канализационна мрежа за отвеждането . Това е близо 25% от населението, обхванато по принцип от ВиК мрежите. Тези хора ползват септични ями или малки местни колектори.

Една от най-сериозните констатации в анализа е, че съвсем малко на брой водни дружества поддържат надеждни данни за дейността си, от което следва, че загубите може и да са по-големи.

Данните от лабораторните проби на питейната вода или на отпадъчните води се съхраняват в по-голямата си част на хартия и до тях няма лесен и бърз достъп. А още преди 2 години КЕВР ги е задължил да цифровизират тези данни.

През 2018 г. е имало 58 хиляди аварии само по водопроводната мрежа, които са оставили повече или по-малко хора без вода, а общият брой на запушванията на канализационни мрежи, които не са в сгради, са 15 020.

КЕВР констатира, че единствено наводненията на имоти от течове са в рамките на нормата. Всички останали аварии надвишават пределно допустимото 2, 3 и дори 4 пъти.

Въпреки това от сряда водата поскъпва в почти цялата страна с от 0,5 до почти 10%.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.