Мрежа

С любими занимания правят училището интересно за ромчета, нямат отсъствия

0 0

Само 0.26 процента са отпадналите ученици за изминалата учебна година в 14-те училища във Великотърновско, обхванати в проекта „Заедно намираме решения“ на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. В тях се обучават общо 2732 деца, а голям процент са от малцинствата. Образованието си след 7 клас продължават 94 на сто от учениците, отчете Теодора Крумова от „Амалипе“.

Проектът е на стойност 607 624 лева и се реализира от неправителствената организация в партньорство с Община Велико Търново и сдружение „Стъпка по стъпка“ . Повече от 700 ученици са обхванати в „Заедно намираме решения: образователна интеграция в мултикултурна среда”. Около 600 от тях са от етническите малцинства, каза Крумова.

Основната му цел е създаване на цялостен модел, при който педагози, родители и ученици си взаимодействат за преодоляване отпадането от училище и повишаване на образователните резултати. „Организиран бе цикъл от събития „Календар на етносите”, „Зелено” и „Синьо” училище, детския ромски фестивал „Отворено сърце”. Над 1500 консултации и посещения е направил за 2 години мобилен екип от психолози, логопед, експерт училищно развитие и модератори. Индивидуална подкрепа и специализирани консултации са получили 258 деца в риск. Помогнахме в много тежки случаи, включително и такива със сексуално насилие над деца“, казаха от екипа на центъра.

По проекта са създадени и 40 иновативни извънкласни дейности, както и 40 групи „Фолклор на етносите – ромски фолклор“. Проведени са 69 еднодневни лектории с 609 участници, а в дейностите на родителските клубове са участвали 430 родители. Проведеното анкетира по проекта сочи, че 86 процента от родителите са спокойни за децата си, когато те са на училище.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 45 + = 52