Мрежа

Русия разказа играта на всички

Изглежда тя ще излезе най-печелившата от създалата се ситуация

0 1 392

Въпреки множеството санкции, които ЕС наложи на Русия, изглежда в крайна сметка тя ще излезе най-печелившата от така създалата се ситуация.

Оказва се, че възползвайки се от високите цени на изкопаеми горива, само през първата половина на настоящата година Русия е спечелила 158 милиарда евро от износа им.
Това сочи доклад на независим изследователски център, публикуван днес, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.
В доклада се отправя и призив за налагането на по-ефективни санкции срещу страната.

Нарастващите цени на изкопаемите горива носят по-високи приходи на Русия в сравнение с предходните години, при все, че намали значително обемите на износ, се посочва още в доклада на CREA (Център за изследване на енергията и чистия въздух), намиращ се във Финландия.

За никого не е тайна, че цените на газа достигнаха исторически равнища в Европа, а тези на петрола скочиха рязко в началото на войната, но наскоро започнаха да спадат.
Авторите на доклада са изчислили, че износът на горива е налял в руския федерален бюджет сумата от 43 млрд. евро, помагайки финансирането на военните действия в Украйна.

Най-големият вносител на руска енергия от изкопаеми горива, както вероятно се досещате сами е ЕС. Той е внесъл руска енергия на обща стойност 85.1 млрд. евро, следван от Китай и Турция.
Източник: blitz.bg

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 89 + = 94