Мрежа

Румънци опитали да подкупят с 500 000 долара Стоичков, Сираков и Боби Михайлов

0 429

Румънци опитали навремето да подкупят Христо Стоичков, Наско Сираков и Боби Михайлов, историята изплува в автобиография на дългогодишния национал и треньор на националния тим на северните ни съседи Корнел Дину, предизвикала множество противоречиви реакции, съобщи dir.bg.

Любопитният случай от 1991 г., когато Румъния гостува в София в последния мач от квалификациите за Евро 92.

Мачът е протоколен за България, но победа с повече от 1:0 праща северните ни съседи на шампионата в Швеция. За да си осигури победата, Румънската футболна федерация е предложила подкуп от 500 000 долара на нашите играчи.

„Президентът на Румънската федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек – Дан Албан за операция „София“. Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали, който познаваше много добре тъмните среди на юг от Дунава. Те осъществиха контакт с българите.

Беше ми казано, че са събрани около 250 хил. долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира „сделката“. Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 хил. долара, но няма значение. Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупа. Но явно е, че нищо не е станало с оглед на резултата“, пише в книгата си Дину.

Мачът завършва 1:1, което праща Шотландия на Евро 92.

Според източниците на Дину, твърдо против подкупа били Христо Стоичков, Наско Сираков и Боби Михайлов – тартори в отбора по онова време. От румънския отбор са знаели за опита само треньорът Радулеску и асът Джика Хаджи.

Вратарят Михайлов дори спасява дузпа на Хаджи при 1:0 в тяхна полза, а с гол на Сираков България стига до равенството. И така спира амбициите на съседите за Европейското, на което от нашата група отиват шотландците.

Историята на 342-ра страница в книгата на Дину, е разказвана и из българските футболни среди, но никога официално.

„Мачът беше равностоен – пише Дину. – Българите сякаш бяха на два лагера на терена. Едните, водени от Стоичков, сякаш клоняха към нашата страна. Христо беше техният голям лъв, голямата опасност. Но в този мач не направи нищо. Имахме и дузпа, дадена ни от датския съдия Микелсен, който също май беше за нас… Но Михайлов спаси, той явно не е бил в лагера на Стоичков.

Христо и Хаджи се познаваха. Те играеха в Испания – единият в Реал, другият – в Барселона. Разбира се прекрасно.“

Думите на автора на сензационната книга обаче малко увисват – точно Стоичков е този, който асистира на Сираков за изравнителния гол в мача.

Нататък в историята се разказва, че покойният професор Шойлев лично казал на Дину как Димитър Пенев, треньор на отбора в този момент, се е обявил против продаването на мача и „искал България да победи“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 9 = 1