Мрежа

Родителите на бившия италиански премиер Матео Ренци са осъдени за финансови измами

0 1

Тициано Ренци и Лаура Боволи, родители на бившия италиански премиер Матео Ренци, са признати за виновни във финансови измами и осъдени на година и девет месеца затвор условно, предаде ТАСС, цитирайки агенция Анса.

Това е наказанието, поискано от прокуратурата, според която съпрузите редовно са използвали измамнически схеми при управлението на три кооператива в периода 2010-2013 г., посочва БТА.

Според обвинението между 2013 г. и 2018 г. те са издавали също фалшиви сметки за услуги, които никога не са били оказвани. Двойката бе поставена под домашен арест по време на разследването.Тициано Ренци привлече вниманието на правоохранителните органи, когато синът му бе начело на правителството и секретар на управляващата Демократическа партия.

В началото подозренията са били свързани с умишлен фалит на негова издателска къща, а след това е бил заподозрян, че използва положението на сина си за оказване на натиск при вземане на определени решения и назначения в държавни компании. Във второто дело е въвлечен и един от политическите съратници на Матео Ренци – бившият министър на спорта Лука Лоти, който скоро ще бъде изправен пред съда. Спрямо Тициано Ренци обаче делата са били прекратени заради липса на състав на престъпление.

В момента Матео Ренци, който в края на 2016 г. бе принуден да подаде оставка, е сенатор. Преди две седмици той обяви, че напуска Демократическата партия, която малко по-рано влезе в коалиция с Движение „Пет звезди“, и създава нова партия.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 5 + 5 =