Мрежа

Ректорът на ВТУ: Възпитанието да върви преди образованието, да поставим нещата по местата им

0 108

С 3500 нови бакалаври, магистри и докторанти Великотърновският университет откри 56-та академична година на историческия хълм Света гора. Пред паметника на патроните на университета светите братя Кирил и Методий ректорът проф. Христо Бонджолов поздрави студентите и преподавателите. В словото си той припомни, че денят е хубав не само за Велико Търново и за Великотърновския университет, а и за цялата родина, защото прага на познанието прекрачват младостта, радостта и усмивката. „Всичко това трябва да ни радва, защото младите хора, както се казва в песента от филма „Вчера“, остават. Надявам се, искам го и аз, както и моя екип, ще направим всичко възможно да останете и да работим заедно за нашата страна“, каза проф.Бонджолов. Той увери, че преподавателите ще положат всички грижи, да се чувстват добре на територията на университета. „Много малко университети могат да се гордеят с такъв капацитет от учени, от преподаватели, от достойни хора, които убеден съм, ще ви научат първо на добро. Надявам се така да поставим нещата, че възпитанието да върви преди образованието. Защото е много важно да поставим нещата на местата им“, продължи ректорът.

На тържественото откриване на академичната година във Велико Търново бяха  посланици на арабските страни, начело с доайена и посланик на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух. Ректорът ги нарече приятели на университета, с които дълго време отношенията са били прекъснати и е време да бъдат възстановени.“Този свят не е толкова голям и ако искаме да вървим напред, трябва да вървим заедно. Иначе на всеки от нас ще ни бъде трудно по отделно. Трябва да започнем от образованието, от културата, за да може да се развие икономиката и в крайна сметка политиците да разберат, че нашият свят не е толкова различен, че можем да си протегнем ръце“, завърши проф. Бонджолов.

„Университетското образование представлява един от най-съществените елементи на взаимоотношенията между България и арабските страни. Това обикновено се нарича с името „народна дипломация“, защото в нашите страни възпитаниците на българските висши училища понастоящем заемат най-високи постове в обществената йерархия“, каза в приветствието си посланик Ал Мадбух. Той призова търновските студенти да поемат колкото може повече познание. А именно културата и образованието са мостът, по който трябва да преминат връзките между народите, за да укрепват и да се разгръщат, допълни посланикът на Палестина.

Акцент в церемонията бе полагането на студентска клетва от първокурсниците. Тя е написана от гениалния поет Радко Радков през 2004 г., специално за възпитаниците на ВТУ.

След тържеството в университета бе открита изложбата „Изкуството като дипломация“- съвместен проект на 30 посолства и художничката Петя Илиева, възпитаничка на ВТУ.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 43 − 36 =