Мрежа

Ректорът на Медицинския проверява дискриминиран ли е млад лекар в конкурс за асистент

0 1 606

Писмени обяснения от преподаватели и проверка дали има дискриминация на млад лекар заради онкозаболяване е разпоредил ректорът на Медицинския университет в София проф. Виктор Златков.

Д-р Радислав Наков страда от клетъчен лимфом и в момента се лекува. В емоционален пост във фейсбук той разказа, че не е бил одобрен в конкурс за асистентско място в Катедрата по гастроентерология на МУ заради онкологичното му заболяване.

В поста си, споделян десетки пъти в социалната мрежа, д-р Наков разказа, че след подаването на документите няколко пъти бил съветван “да си гледа здравето”, включително от членовете на журито – проф. Борислав Владимиров, проф. Йордан Генов и доц. Пламен Пенчев. По думите му от тяхна страна имало и коментари пред колеги и по време на рапорт, че “било недопустимо да си подава документите за конкурс, защото бил болен”. В конкурса се явили 4-ма кандидати за 3 места, единият напуснал изпита преди края му. Но бил приет само един. Според декана на медицинския факултет проф. Иван Митов причината е, че д-р Наков и другият колега получили под 4,50 – минимумът за допускане до устно препитване. Изпитната работа на д-р Наков може да бъде преразгледана от външна комисия, каза проф. Митов. За целта обаче трябва да подаде молба в университета, която да се разгледа на факултетен и декански съвет. Тогава ще се реши как да се процедира, защото тази ситуация е прецедент за последните 12 г.

“Познавам д-р Наков от студентските му години. Още тогава ми правеше много добро впечатление. Не мога да си представя, че нашите колеги са оценили работата му по този начин, под мотив, че има здравословен проблем. Изпитът е анонимен и аз говорих с един от членовете на комисията, който каза, че когато са отворили накрая работите да дешифрират коя на кого е, е бил учуден, че неговата е така оценена. Очаквал е много повече”, коментира проф. Митов.

Според д-р Наков обаче темата му била добре позната, защото участва в работна група, създала насоките за лечение при такива състояния. Той е член на УС на Европейското обединение по гастроентерология и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози. В негова защита се изказа и шефът на “Александровска” проф. Костадин Ангелов, който написа в профила си във фейбук: “Ради, ти си победител. Аз ти обещавам, че ще проведем тази битка заедно – аз и ти, защото ти си тук! И ще бъдеш!”.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 98 − 91 =