Мрежа

Путин за Грета Тунберг: Осъдително е да се използват деца за лични интереси

0 0

В коментар за емоционалното изказване на Грета Тунберг в ООН и реакциите след него руският президент Владимир Путин заяви днес, че не споделя „всеобщия възторг“ към 16-годишното шведско момиче. Според него тя опростява сложни проблеми и е употребявана от възрастни хора с интереси, информира „Дневник“.

В изказване на форума Руска енергийна седмица в сряда той каза още, че „това, че млади хора, подрастващи, обръщат внимание на острите проблеми на днешния ден, включително на проблемите с околната среда, е правилно и много хубаво, те безусловно трябва да бъдат подкрепени“. Но той смята, че е достойно за ъсождане „когато някой ги използва за лични интереси“.

На Грета Тунберг не са обяснили“, че съвременният свят е сложен и многообразен, бързо се развива и хората в Африка и много от азиатските държави искат да живеят със същия жизнен стандарт като в Швеция, само че как да се постигне това“.

„Да ги принудят да използват още днес слънчева енергия, каквато в Африка има предостатъчно? Я накой обяснил ли е колко струва това“, попита Путин. Според него би трябвало да се подкрепят идеи за възобновяеми енергоизточници, но при това трябва да не се забравя за реалността. „Сигурен съм, че Грета е добро и много честно момиче. Но възрастните трябва да сторят всичко да не поставят деца и тийнейджъри в някои екстремни ситуации.“

Тази седмица руски депутат покани Грета Тунберг да произнесе реч в Държавната Дума – долната камара на руския парламент. През септември Русия обяви, че ще се завърне в Парижкото споразумение за климата от „прагматични съображения“, но говорител на Путин обясни, че това не означава, че той е променил скептичното си отношение към твърденията за мащаба на въздействие на човешката дейност върху промените.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 4 + 5 =