Мрежа

Путин отиде в Рияд с 200-членна делегация, подари на краля камчатски сокол

215

Руският президент Владимир Путин днес е на посещение в Саудитска Арабия, където се срещна с крал Салман, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Това е първата визита от 2007 г. в страната за Путин, който иска да затвърди политическите и енергийните връзки на Русия в Близкия изток.

Той беше посрещнат с всички почести, полагащи се за държавно посещение. Неговата лимузина беше ескортирана от конен конвой до двореца на крал Салман в Рияд.

Путин изслуша изпълнение на руския национален химн от саудитски военен оркестър, а после разговаря с краля.

Руският президент, придружаван от близо 200-членна делегация, беше поздравен при пристигането си от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който по-късно разговаря с руския външен министър Сергей Лавров.

Крал Салман похвали отношенията между Русия и Саудитска Арабия. Той изрази увереност в положителните резултати от съвместните споразумения в енергетиката.

Путин похвали усилията на краля за поддържане на отношенията, като изтъкна посещението на монарха в Москва през 2017 г.

„Русия смята за особено важно разширяването на приятелските и взаимно изгодни връзки със Саудитска Арабия“, каза той.

Салман заяви, че Саудитска Арабия оценява активната роля на Русия в региона и света. По думите му Рияд се стреми към сътрудничество с Москва по всички въпроси, чието решение може да съдейства за укрепване на сигурността, стабилността и мира, борбата с екстремизма и тероризма, а също засилването на икономическия растеж.

„С нетърпение очакваме да работим с Русия за постигане на сигурност и стабилност и да се борим с тероризма“, каза той.

Путин заяви, че обмисля координация между Русия и Саудитска Арабия като необходим елемент за гарантиране на сигурността в Близкия изток и Северна Африка.

Руският президент изрази надежда, че посещението му ще даде нов тласък на сътрудничеството между двете страни.

Путин и Салман пристигнаха с електрическа количка за разговорите в двореца. Те се придвижиха с четириместния автомобил до залата за прием, който саудитският крал даде в чест на руския президент.

Путин подари на Салман камчатски сокол. Саудитският крал благодари на руския президент и му подари картина.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.