Мрежа

Путин и Зеленски се споразумяха да работят по нова размяна на затворници

0 108

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски проведоха телефонен разговор и се споразумяха да започнат незабавно работа по нова размяна на затворници, предаде Ройтерс, като цитира изявление на украинското президентство.

Путин и Зеленски се договориха да направят списъци на украинци, включително задържани в анексирания от Русия украински полуостров Крим, които да бъдат разменени за задържани в Украйна руснаци.Двамата президенти си размениха поздравления по случай Нова година и се обявиха за развитие на руско-украинските отношения през 2020 г., съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА.

Путин и Зеленски приветстваха и извършената на 29 декември размяна на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти в Източна Украйна, както и сключването на договора за транзит на руски газ през територията на Украйна, отбелязва пресслужбата на украинското президентство. Двамата са изразили надежда, че в най-скоро време ще започне пълно прекратяване на огъня в Донбас.

Президентите Путин и Зеленски „подчертаха значението на сключената „пакетна“ сделка, предвиждаща продължаването на транзита на руски газ за Европа през територията на Украйна“, се казва в изявлението на Кремъл за телефонния разговор. Двамата са отбелязали също „конструктивния характер на проведените преговори, резултатите от които създават благоприятна атмосфера за решаване на други двустранни проблеми“.

Извършената размяна на пленници „следва споразуменията, постигнати на срещата на върха на „нормандската четворка“ на 9 декември в Париж и способства за укрепването на взаимното доверие“, се казва още в изявлението на Кремъл.

Двамата президенти „наблегнаха на необходимостта страните във вътрешноукраинския конфликт да продължават постепенната реализация на Минския „комплекс от мерки“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 53 + = 59