Мрежа

Проектът на Националната стратегия за детето е спрян

0 215

Не съществува стратегия за семейството и детето, има проект на Националната стратегия за детето / 2019 г. – 2030 г. /, който е спрян, каза във времето за парламентарен контрол вицепремиерът Марияна Николова. Тя отговори на питане на народния представител Павел Шопов относно стратегията за семейството и детето, предаде БТА.

В подготовката на проекта са участвали, редица държавни ведомства, депутати, експерти различни области, социолози, политолози, представители на висши училища и на неправителствения фактор.

Децата също са били включени в процеса на консултиране, посочи Марияна Николова. Тя подробно обясни процеса на възлагане и дейностите по проекта. Работата по проекта е започнала със заповед на председателя на Държавната агенция за защита на детето, след изтичане на периода на предишната Национална стратегия за защита на детето 2008 – 2018 година. Целта на проекта е да да бъде съобразен с приоритетите на правителството, с ангажиментите на държавата ни като член на Европейския съюз и с глобалните цели за устойчиво развитие на ООН, посочи Марияна Николова.

Документът е публикуван за обществено обсъждане в началото но 2019 година. Заради значителния брой отрицателни становища проектът е спрян, не е даван никакъв ход на междуведомствена съгласувателна процедура и не е внасян за разглеждане от Министерския съвет, каза Николова.

Павел Шопов посочи, че такъв документ има и по него е работено дълго време без обществото да е разбрало. По подобни документи се работи “ на тъмно и вероломно, за да бъдат набързо приети“, заяви той. Основният въпрос е кой финансира проекта за тази стратегия, заяви народният представител. Гражданите и Светия синод протестираха против този проект, припомни Шопов.

Със стратегията се е искало вкарване на децата в един режим на неолиберално мислене и подход. Този неолиберален дух е недопустим за нашия християнски морал и традиционни възгледи, подчерта народният представител.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 70 + = 71