Мрежа

Притеснително: Вижте какво се случва в хранителните магазини

От бранша отчитат ясня тенденция на намаление на потреблението за 4-ти месец

0 643

Притеснителната статистика за 4-ти месец на намалено потребление на хранителни стоки потвърждава сериозната инфлация, която расте в последните години.

От бранша отчитат, че продажбите на хранителни и алкохолни и тютюневи стоки намаля с 2.8% в сравнение с този период през изминалата година.

Тенденцията се запазва за 4-ти пореден месец, а оборотите на търговските обекти са намалели, въпреки по-високите цени, на които продават.

Тези параметри показват, че общото количество на по-малко закупени хранителни стоки е сериозно. Експерти споделят, че домакинствата могат най-лесно да се лишат от т.нар. джънк храни, като например чипс, вафли, шоколади и други подобни.

Икономисти са на мнение, че намаляването на потреблението на стоки и услуги е правилният път за справяне с инфлацията, като така може да бъде спряна.

Любопитното е, че според НСИ на фона на намаленото потребление на храни, хората са увеличили значително купуването на дрехи, като ръстът е повече от 1/3 в сравнение с изминалата година.

В същото време ЕК направи мрачна прогноза за икономиката на България. Според тях предстои по-малък икономически растеж, голяма инфлация и сериозна безработица. В есенната прогноза на комисията се твърди, че безработицата ще расте поне до 2024-та година.

Източник: dir.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 50 = 57