Мрежа

Президентът Румен Радев в Лондон: Кралица Елизабет II остави спомен за мъдрост и доброжелателност

Участие на президента Румен Радев в поклонението на държавните глави и ръководителите на делегации пред тленните останки на кралица Елизабет II в британския парламент. Credit:©UK Parliament/Andy Bailey
0 750

Срещите с кралица Елизабет II остават незабравим спомен за мъдрост, за доброжелателност и за удивителния начин, по който тя пренасяше уроците от миналото към предизвикателствата на нашето съвремие. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Лондон. Държавният глава е в столицата на Обединеното кралство заедно със съпругата си Десислава Радева, където участват в траурната церемония за погребението на кралица Елизабет II.

Участие на президента Румен Радев в поклонението на държавните глави и ръководителите на делегации пред тленните останки на кралица Елизабет II в британския парламент.
Credit:©UK Parliament/Andy Bailey

 

„Малко са личностите като Нейно Величество кралица Елизабет II, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история с далновидност, със силен държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ“, подчерта президентът. По думите му не е случайно, че дори след смъртта си кралица Елизабет II продължава да обединява – нейните сънародници чакат с дни, за да се поклонят пред паметта й, а на траурната церемония в Лондон са дошли държавни и правителствени ръководители от цял свят. „Тук сме, за да изразим от името на българския народ нашите искрени съболезнования към кралското семейство и към народа на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия“, каза Румен Радев.

Подписване на книгата за съболезнования от българския държавен глава.
Credit: Rory Arnold / No 10 Downing Street

Държавният глава поздрави Негово Величество Чарлз III с обявяването му за крал. „Вярвам, че той ще продължи достойното дело на кралица Елизабет“, каза президентът и изрази увереност, че водени от общи ценности и интереси, България и Великобритания ще задълбочават и обогатяват своето сътрудничество в името на мира и благоденствието в Европа.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 6 + 1 =