Мрежа

Правосъдният министър на Южна Корея Чо Гук подаде оставка заради корупционен скандал

215

Министърът на правосъдието на Южна Корея Чо Гук подаде оставка днес – само месец след като зае поста – заради разрастващия се корупционен скандал около него и семейството му, предадоха ДПА и Ройтерс.

Опозицията обвини 54-годишния Чо за неправомерно поведение на фона на разследването срещу негови роднини за съмнителни финансови трансакции и несправедливо получени академични облаги.

В изявление министърът заяви, че се оттегля, за да не бъде в тежест за президента Мун Дже Ин, който го назначи на поста едва през септември. Мун прие оставката и поиска извинение, че с назначението е предизвикал възмущение сред обществеността, предава БТА.

Миналата седмица хиляди южнокорейци излязоха на улиците, за да поискат оставката на Чо Гук. Те призоваха и президента да се оттегли.

Приближеният до Мун Чо бе назначен на 9 септември за министър на правосъдието със задачата да проведе реформа в прокуратурата, която според критици е податлива на политически натиск. Назначението обаче също предизвика критики, като се чуха гласове, че новият министър не е достатъчно квалифициран за поста.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.