Мрежа

Понички, бухти и мекици са най-вредните сладки закуски

0 108

На децата до 2 годинки въобще не трябва да се дава сладко

Прекаляването със сладкиши по принцип е сред най-вредните за здравето навици. Но пържените във фритюрник закуски като понички, бухти и мекици са начело в черния списък, казва руската лекарка диетоложка Людмила Зотова в интервю за в. “Аргументи и факти”.

Специалистката – кандидат на медицинските науки, обяснява причината: те съдържат високо количество прости захари и особено вредните трансмазнини.

В листата на най-вредните десерти следват тези с тесто и мая,

на трето място са

тортите с крем

и шоколадовите

вафли и блокчета

Д-р Зотова обяснява главното правило, по което могат да се определят най-вредните за здравето лакомства – колкото по сложен е съставът на десертния продукт, толкова по опасен е той за организма.

От гледна точка на микробиологията сред тях са всички белтъчни и млечни десерти. В тях се използват сурови белтъци от яйца, които не могат да се изпекат докрай.

Но накарай любителите на сладичкото и особено децата да не се приближават до тези изкушения! Лекарката признава, че това е трудно, и посочва, че има и по-безопасни десерти – мармалад, плодов пестил, известния руски фруктов десерт зефир. 

Единственото условие е те да се приготвят с растителния желиращ продукт агар-агар, а не със синтетични заместители на желатина. Без угризения може да се хапват и черен шоколад, конфитюр, мед. Диетологът съветва да се консумират лакомства с ограничен брой съставки, а не десерти, направени от голямо количество продукти.

“Колкото по-сложни

са сладкишите,

толкова са по-вредни”,

уверява Зотова.

Злоупотребата със захар има много неприятни последствия като наднормено тегло, зъбни кариеси, да не говорим за повишена кръвна захар и диабет. Наскоро след опити с мишки учените посочиха още една опасност от нея – ако се приеме голямо количество в кратък срок, получава се възпаление на червата.

Особено предпазливи трябва да бъдат родителите. Американската кардиологична асоциация призовава за под 25 грама (6 чаени лъжички) захар на ден за подрастващи до 18 години, а за тези до 8 г. – 3-4 лъжички.

Подсладените

напитки да не

са над 200 г седмично,

припомня педиатърката д-р Светлана Померанец от Детската клиника в Кливланд. A малките по принцип са по-лакоми за сладко от възрастните и много от тях между 4 и 8 години нагъват сладки лакомства, равностойни на 21 лъжички захар дневно. 

“Децата под 2 годинки въобще не трябва да приемат захар”, казва американският педиатър д-р Едуард Гайдъс.

Дори и родителите да са строги, баба и дядо често носят бонбони зад гърба им, за да видят как грейват детските личица. А кой може да устои на умолителния поглед на малките пред шоколадения щанд в супермаркета?

Но прекаляването със захар в ранна възраст е свързано с

наднормено тегло,

високо кръвно

налягане и

диабет тип 2

А това излага подрастващите на риск от сърдечни заболявания. И убива апетита им за здравословни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнени и нискомаслени продукти.

“Съветвам родителите да четат указанията на опаковките за съдържание на захар, описана още като фруктоза, декстроза и др., и да пресмятат количеството. Всеки 4 грама от тези съставки отговарят на една чаена лъжичка захар”, обяснява д-р Померанец.

Равностойността на 2,5 лъжички захар например се съдържа в една голяма порция подсладени мюсли и в 3-4 бисквити с шоколадов чипс, казва Померанец. Положението се влошава, когато децата поискат още една порция, а през деня се натъпчат и с други десерти.

Най-вредните количества захар се съдържат в преработените храни, подсладените и газирани напитки.

Плодовите сокове в

кутии също нямат

хранителна стойност,

казва педиатърката.

Това не значи, че малките не бива да докосват захар, но тя трябва да е в разумни количества и не всеки ден. Добре е сладкото да им се дава като почерпка по специални случаи или в определени дни.

Родителите трябва да помолят баба и дядо по-често да заместват сладоледа, шоколада и бисквитите със сухи фрукти, мандарини или микс от ядки при по-големите.

“Гледайте на това не като на ограничение, а като промяна на фокуса, откъдето децата черпят хранителна наслада. Така те ще свикнат с този нов полезен модел на хранене”, казва д-р Едуард Гайдъс.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 32 − 30 =