Мрежа

Помпейо защити решението на Тръмп за удара срещу Солеймани

0 108

Американският държавен секретар Майк Помпейо проведе няколко телефонни разговора, в които обясни и защити решението на американския президент Доналд Тръмп да нареди въздушния удар, при който бе убит висшият ирански командир Касем Солеймани, предадоха световните агенции.

Държавният секретар разговаря с външните министри на Великобритания и Германия, както и с най-високопоставения представител на Китайската комунистическа партия по външната политика Ян Цзечъ.

След телефонния разговор с китайския представител Помпейо написа в Туитър, че двамата са говорили за решението на Тръмп да елиминира Солеймани в отговор на непосредствени заплахи за живота на американците, добавя БТА.

Държавният секретар поясни, че във всеки телефонен разговор той е подчертавал пред събеседниците си, че САЩ са поели ангажимент за деескалация на напрежението в Близкия изток, засилило се, откакто подкрепяните от Иран милиции убиха американски подизпълнител и САЩ отговориха с удари срещу нея. Това доведе до проирански протести пред посолството на САЩ в Багдад, които прераснаха в насилие.

В интервю за телевизия Фокс нюз Помпейо повтори американския ангажимент за деескалация, но предупреди, че САЩ са готови да се защитават, предаде Ройтерс.

Той определи удара срещу Солеймани като законен и заяви, че САЩ не искат война с Иран, но в същото време няма и да стоят и да гледат отстрани как се излага на риск на живота на американски граждани.

Същевременно американски представител, пожелал анонимност, каза, че някои от допълнителните 750 американски военни, пратени в Ирак, вече са пристигнали в Багдад, за да гарантират сигурността на посолството там, предаде Франс прес.

В Туитър Държавният департамент призова американските граждани незабавно да напуснат Ирак. В съобщението се уточнява, че всички консулски процедури в посолството на САЩ в Багдад са временно преустановени.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 31 − = 25