Мрежа

Подготовката за операцията срещу Багдади е започнала още преди пет месеца

0 1

Операцията по ликвидирането на главатаря на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) Абу Бакр ал Багдади е започнала още преди пет месеца със събирането на разузнавателни данни за точното местонахождение на един от най-мистериозните терористи в света, написа в Туитър днес командващият на въоръжените сили на Сирийските демократични сили (СДС) Мазлум Абди, цитиран от ТАСС.

„Преди пет месеца на различни места започна разузнаване, щателно проучване и анализ на данните“, казва Абди. Според него Ал Багдади е бил ликвидиран „в резултат на съвместна операция“. Той изказва благодарност на всички, „дали своя принос в тази изключителна работа“.

Според американското списание „Нюзуик“, което първо съобщи за снощната атака, тя е била извършена от Обединеното командване за спецоперации на Пентагона, след като били получени заслужаващи доверие разузнавателни данни, предаде БТА.

Джихадистки бойци от групировката „Хаят Тахрир аш Шам“ (бивш сирийски клон на Ал Каида) са блокирали тази сутрин зоната край село Бариша в северозападната сирийска провинция Идлиб, където през нощта, според твърденията на различни източници, се е разиграла американската спецоперация по ликвидирането на Ал Багдади, е констатирал журналист от Франс прес.

Хората на групировката са заели позиции около руините на къщата, намираща се сред маслинова горичка в Бариша, недалече от сирийската граница с Турция. Според Сирийския център за правата на човека американските командоси са дебаркирали тук снощи с хеликоптери при „операцията, взела на прицел топ лидерите на ИД“. Най-малко девет души били убити при атаката, която продължила над два часа, твърди центърът, който разполага със солидна мрежа за събиране на информация на място в Сирия.

Няколко журналисти са успели да се приближат днес до мястото на снощната операция и казват, че къщата в Бариша е напълно унищожена в резултат на американската атака. В момента там работели хора, очевидно от Хаят Тахрир аш Шам, разчистващи развалините.

Бариша се намира в зона край границата с Турция, където джихадистите успяха да задържат присъствие въпреки териториалния разгром на ИД от международната коалиция в началото на тази година, отбелязва Франс прес.

ИД и Ал Каида са съперници в сирийския конфликт от доста години, макар че и едните, и другите се биеха срещу сирийските правителствени сили.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 64 − = 60