Мрежа

Пловдив ще се бори да е европейски център на изкуствата

0 1

Боил Банов: В лицето на Здравко Димитров културата и творческите гилдии имат огромна подкрепа

Министърът на културата Боил Банов и Здравко Димитров изгледаха заедно спектакъла “Глава трета: Жестокият път на сърцето” на световноизвестната хореографка Шарон Еял в Дома на културата “Борис Христов” в събота вечер.

Над 500 зрители се насладиха на спектакъла. Сред тях имаше много разпознаваеми лица от артистичната сцена у нас.

Министърът на културата Боил Банов пристигна в Пловдив по лична покана на кандидата за кмет на ГЕРБ Здравко Димитров.

Банов заяви, че в лицето на Здравко Димитров пловдивската култура и творческите гилдии в града ще имат огромна подкрепа. “Откликнах на поканата на Здравко Димитров, защото според мен той е изключително почтена личност, което е ключово за Пловдив. Има визия за развитието на града. Обича Пловдив и пловдивчани. Той е неопетнен в годините, доказал се е и аз много разчитам, че с него градът ще върви напред и особено в частта култура и изкуство”, заяви министърът на културата.

На въпрос как се чувства като бивш професионален спортист в дома на културата, Здравко Димитров отговори: “Като на свой терен”.

“Култура, изкуство, спорт. В крайна сметка всичко е за хората. Не трябва да се пренебрегва едно изкуство за сметка на друго, както и спортът, защото той допринася много за развитието и здравето на младите хора”, каза Димитров.

Оценката му за представянето на Пловдив като европейска столица на културата е висока.

“Имаме ясна цел – Пловдив да остане столица на културата и занапред. Културният календар да бъде все така наситен. Искам да благодаря на артистите, на организаторите на събития, защото с усилията си допринесоха Пловдив да се открои. Имам лични впечатления, защото като областен управител видях ефектите от европейска столица на културата. Има голям интерес към града. Гости от много държави заявиха желание да дойдат тук, да посетят събития и да участват в програмата. Постарах се да се срещнат с екипа на фондация “Пловдив 2019”, за да има още повече цвят и живот в този мащабен проект.

Търсеха ме с желание да се включат от Китай и от цяла Европа. Сега е важно да надграждаме. Аз гледам напред. 2019 г. е началото, което показа Пловдив на много хора в Европа и по света. От тази позиция годината е успех. Провал ще бъде, ако оставим 2019 г. като кръпка в развитието на града, ако не продължим да следваме посоката. Моята цел е в следващите 4 години Пловдив да произвежда културен продукт – градът да стане един от центровете на изкуствата в Европа. Искам подкрепата на пловдивчани за това”, заяви Здравко Димитров.

Всеки месец ще правя приемна във всеки район на Пловдив, ангажира се той в предаването “Беновска пита” на тв “Канал 3”. Кандидат-кметът на ГЕРБ увери, че е достъпен за проблемите на хората, какъвто е и премиерът Бойко Борисов.

Димитров увери, че самата структура на партията е утвърдила всеки кандидат за общински съветник в листата, без да има намеса на досегашния кмет и областен лидер на ГЕРБ Иван Тотев, който изначално е знаел, че няма да играе повече за поста градоначалник. А последното решение винаги е на Изпълнителната комисия. Всеки от нас мина през сито, включително и аз, обясни Димитров.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 82 − 74 =