Мрежа

Планират да построят джамия на мястото на историческа бирена фабрика в Истанбул

0 429

Турция планира да изгради джамия на мястото на първата бирена фабрика в Истанбул, след като тя беше прехвърлена на Дирекцията по религиозните въпроси (Диянет), съобщават Ройтерс и БТА.

Отдавна нефункциониращата фабрика Бомонти, построена в края на османския период, е регистрирана като исторически обект от службата за опазване на наследството на града. Тя обаче е заплашена от събаряне, тъй като Диянет планира да изгради на мястото джамия, пансион, изложбена зала и автопаркинг, казват архитекти и инженери.

Някои части от бирената фабрика бяха разрушени преди десетина години заради планове за изграждане на хотел на мястото, а друга сграда бе продадена и сега помещава барове, ресторанти и културни центрове.

Разрушаването на исторически постройки в името на градското развитие на Истанбул предизвиква недоволство сред местните жители. През 2013 г. плановете за изграждане на търговски център и реконструиране на османска казарма в парка Гези в центъра на града доведоха до масови протести.

Доскоро това, което е останало от фабрика Бомонти, бе стопанисвано от държавната хазна. След 2017 г. обаче теренът бе предоставен на Диянет, която подготви проекта, казва пред агенцията архитектка, пожелала да остане анонимна.

„Правосъдието обикновено закъснява да прекрати изпълнението. Това, което трябва да се направи сега, е общината и хората на Истанбул да спрат тази грешна практика,“ посочи тя.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 90 − 86 =