Мрежа

Петкова и македонския й колега обсъдиха разширяване на енергийното ни сътрудничество

0 322

Съществува широк потенциал за развитие на двустранните отношения както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. Реализацията на съвместни проекти ще допринесе за повишаване на енергийната сигурност, изграждане на междусистемна свързаност и либерализация на електроенергийния пазар. Около това се обединиха министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши, съобщи пресцентърът на МЕ.

На срещата министър Бектеши е информирал българските си колеги за извършените промени в енергийното законодателство на Република Северна Македония, с които се транспонират изискванията на европейските регламенти. Министър Петкова е приветствала постигнатия напредък и е подчертала, че това ще допринесе за обединението на пазарите „Ден напред“ между двете страни. По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, на 12 април 2018 г., в София бе подписан Меморандум за разбирателство между Българската независима енергийна борса, Македонския електропреносен системен оператор /МЕПСО/, Енергийната регулаторна комисия на Република Северна Македония и Електроенергийния системен оператор на България, с който беше поставено началото на осъществяването на обединението на пазарите „Ден напред“ на двете страни. Министрите Петкова и Бектеши се ангажираха съвместната работа по тази тема да бъде ускорена, така че в най-кратки срокове пазарната интеграция да е факт, посочват от МЕ.

По думите на министър Бектеши Република Северна Македония е заинтересована от провеждане на преговори на експертно равнище във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. В рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта, от страна на Република Северна Македония бе заявен интерес за придобиване на миноритарен дял в бъдещата проекта компания, както и за изкупуване на електрическа енергия от атомната централа в размер на 10 процента. „В момента се прави преглед на подадените от компаниите заявления, след което ще се изготви кратка листа на фирмите, с които ще се водят разговори“, е подчертала министър Петкова. Според двамата министри проектът АЕЦ „Белене“ ще е от регионално значение.

Продължава съвместната работа между двете страни и във връзка с подписания през 2017 г. меморандум за сътрудничество в областта на природения газ. От страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД е изготвено предпроектно проучване за възможността за развитие на нова газова връзка между България и Република Северна Македония. Очаква се такъв анализ да бъде изготвен и от македонска страна.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 17 = 23