Мрежа

Пентагонът отстранил Турция от въздушна мисия в Сирия

0 215

Американското военно министерство е отстранило Турция от участие във въздушна мисия в Сирия, ръководена от Центъра за съвместни въздушни операции, предаде БТА.

Прекратено е било също предоставянето на разузнавателна и наблюдателна информация на Турция. Това е заявила говорителката на Пентагона Карла Глийсън, информираха турски медии.

На въпрос означава ли това затваряне на въздушното пространство на Сирия за Турция, говорителката посочила:

„Технически не означава точно това, но когато един фактор бъде отстранен от въздушната мисия, тогава става почти невъзможно да лети без координация в тази зона.“

Въпреки заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че ще разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме действия в Сирия, турската армия продължава да прехвърля бойна техника и командоси към сирийската граница за евентуална задгранична операция.

Конвой от около 100 бронирани коли са били прехвърлени към граничните поделения в района на Хатай. Командоси от специалните части също са били разположени по границата.

Турската армия е в готовност и очаква заповед за предприемане на операция в Сирия на изток срещу кюрдските терористи, съобщават турските медии.

Днес в турския Меджлис ще бъде внесено предложение за удължаване с още една година мандата на турската армия за трансгранични операции, което се очаква да бъде одобрено с гласовете на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и нейния съюзник Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели, посочва БТА.

Говорителят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Фаик Йозтарак критикува сирийската политика на управляващата ПСР и призова за диалог на Анкара с Дамаск.

„Ние от самото начало на този проблем ги предупреждавахме – не влизайте в блатото на Близкия изток, но не ни послушаха. А после, когато нещата се усложниха, казаха: излъгаха ни.

Ние ги посъветвахме да оправят отношенията със Сирия. Турция също се обявява за териториалната цялост на Сирия. Попитахме ги защо нашите войници да стават мъченици в чужди земи. Най-краткият път към мира в Сирия е пътят на разбирателството между Анкара и Дамаск“, заяви Йозтарак.

Междувременно на фона на очакванията за военна операция на турската армия на изток от река Ефрат в Сирия американски медии съобщиха броя на танковете, с които разполагат турските въоръжени сили.

Турската армия разполага с 3200 танка. По този показател се нарежда на първо място сред страните в НАТО, посочват медиите.

Турската артилерия е обстрелвала снощи позиции на кюрдски формирования, влизащи в състава на Сирийските демократични сили (СДС) в северната част на провинция Ракка, предаде ТАСС, като се позовава на сирийското радио Шам-ФМ.

Обстрелвани са били кюрдски позиции на изток от град Тал Абяд. Засега няма информация за жертви и ранени кюрдски бойци, посочва радиото.

По-рано снощи телевизия Ал Маядин съобщи, че турската авиация е нанесла удар по щаб на кюрдски формирования, влизащи в коалицията СДС, в град Ал Маликия, в североизточната част на сирийската провинция Хасака.

По данни на телевизия Ал Хадас авиоудари са били нанесени и по гранична местност между Сирия и Ирак, при които са били разрушени два моста.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 49 + = 54