Мрежа

Патриарх Неофит се срещна с предприемача Игнат Канев

429

Патриарх Неофит прие в патриаршеския дом на Софийската митрополия предприемача Игнат Канев, който на 14 години напуска България и живее в чужбина, съобщиха от Българската патриаршия.

Негово светейшество е поздравил Игнат Канев за високата награда за църковни заслуги – църковния орден „Св. Кирил и Методий“ – първа степен, който му е връчен тази година на 44-ия Български епархийски събор в задграничната ни епархия в САЩ, Канада и Австралия.

Гостът е споделил изключително добрите взаимоотношение с българския митрополит в задграничната ни епархия – митрополит Йосиф, който се труди неуморно за духовното обгрижване на сънародниците ни в Америка.

Патриарх Неофит е благодарил на Игнат Канев за добротворството, проявено към Светата ни Църква, към българите в Америка, както и за помощта, която е оказвал на митрополит Йосиф. Срещата е завършила с благопожелания за здраве, радост и осъществяване на добрите начинания в полза на Църквата и страната ни.

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в село Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от седемте деца в своето семейство. Няма финансовата възможност да учи и е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През март 1941 г. с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки. След пет години чиракуване Канев вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци. През 1951 г. оставя бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. Следващата година строи първата си по-висока сграда на три етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вече вдига сграда с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара. В своята активна дейност като строителен предприемач, Канев издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф съоръжения. Занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на „General Motors“ и продава хиляди коли и камиони. Игнат Канев е собственик е на шест голф игрища и на голяма строителна фирма в Канада. Управител е и на благотворителна фондация, носеща неговото име. Богатството му се оценява на над 1 млрд. долара. Въпреки че живее в Канада от много години, Канев поддържа силна връзка с България.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.