Мрежа

Партията на Нетаняху остава втора политическа сила

0 322

Почти пълните резултати от изборите в Израел в петък потвърдиха задънена улица за израелските партии и поставиха партията „Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху като втора политическа сила, което значително намалява шансовете му да запази премиерския пост, предава AFP, цитирана от „Фокус“.

Почти пълните официални резултати от изборите във вторник дадоха най-много места на центристкия съюз „Синьо и бяло“ на бившия началник на генералния щаб на израелската армия Бени Ганц – 33 от 120 места в парламента.

Дясната партия на Нетаняху „Ликуд“ спечели 31 места, но и за двете партии няма лесен път за съставяне на правителство.

В категорично признание в четвъртък Нетаняху заяви, че не е в състояние да сформира дясна коалиция, както се е надявал и призова Ганц да се присъедини към него в правителството на националното единство.

Ганц отговори, като заяви, че той трябва да бъде министър-председател в такова правителство, тъй като неговият съюз „Синьо и бяло“ е най-голямата партия.

Противопоставянето повдигна възможността за поредни избори – които биха били трети, ако се броят изборите през месец април 2019, които също приключиха без ясен победител и след тях не се сформира управляваща коалиция.

Израелският президент Реувен Ривлин планира да започне консултации с всички партии, влезли в парламента в неделя, за да реши на кого да възложи да състави правителство.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 14 = 16