Мрежа

Папа Франциск призова за „смели дебати“ за недостига на свещеници в Амазония

0 429

Папа Франциск прикани южноамериканските епископи да се изказват „смело“ на срещата за Амазония, където недостигът на свещеници е толкова остър, че Ватикана обмисля ръкополагане на женени мъже и предлагане на официални богослужебни длъжности на жени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Едно от най-спорните предложения в дневния ред на триседмичния епископски синод, открит вчера, е дали може женени мъже да бъдат ръкополагани за свещеници – потенциално революционна промяна в католическата църковна традиция. Идеята се предлага на обсъждане, защото католиците сред туземното население в изолирани части от Амазония с месеци не виждат свещеник, нито получават причастие. Друго спорно предложение е епископите да предложат помощни църковни длъжности за жени, макар че ръкополагане на жени за свещеници засега се изключва.

На испански първият папа от Латинска Америка прикани епископите да използват трите седмици, за да се молят, да слушат, да вникват и да говорят без страх. „Говорете смело. Даже и да се срамувате, кажете какво чувствате“, добави Франциск.

Критици традиционалисти, дори някои кардинали, твърдят, че предложенията в работния документ на синода са „еретични“ и обръщане към „езическа“ религия, която се кланя на природата, а не на Бог.

На тези криткики отговори бразилският кардинал Клаудио Хуммес, пенсионираният архиепископ на Сао Пауло и водещ организатор на синода, който порица „традиционализма, заседнал в миналото“, за разлика от „истинската традиция на Църквата, която винаги гледа напред“.

Църквата не може да остава бездейна в собствения си затворен кръг, фокусирана върху себе си, заобиколена от защитни стени, а още по-малко може да си позволи да гледа носталгично към миналото – тя трябва да разтвори вратите си, да събори заобикалящите я стени и да гради мостове, каза той.

В унисон с екологичното послание на форума организаторите са взели мерки да ограничат въглеродните му „следи“ – няма да се ползват пластмасови съдове и прибори, а сувенирните чанти и химикалки ще са биоразградими. Освен това емисиите от самолетното гориво, изразходвано за транспортирането до Рим на близо 200 свещеници и туземци от Южна Америка, оценявани на 572 809 кг въглероден диоксид, ще бъдат компенсирани с купуването на 50 хектара новозасадена гора в Амазония.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 7