Мрежа

Падна стена на физкултурен салон, местят 90 ученици в друго село (Снимки)

0 108

Инцидентът стана при строителни работи в казанлъшкото село Горно Черковище, няма пострадали

Вместо в родното си училище, около 90 ученици от казанлъшкото село Горно Черковище ще започнат новата учебна година в съседното село Бузовград. Спешното пребазиране се наложи, тъй като при строителни работи в понеделник по обяд по невнимание багерче блъсна и събори част от стената на физкултурния салон на тяхното основно училище.

При инцидента няма пострадали, но санираната съвсем скоро сграда на школото стана опасна за обитаване. Тя е на близо 130 години, а физкултурният салон е дострояван във времето. Сакатлъкът станал, докато строители правели дренаж около стената за отводняване на цялата училищна сграда.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова каза днес пред „24 часа“, че дейностите в училището на Горно Черковище са нерегламентирани, тъй като за строителните работи там общината не е уведомена предварително. Директорката ги започнала по своя инициатива за сметка на училищния бюджет. Назначена е общинска проверка, която трябва да установи с какви документи се извършва отводняването и как е избрана фирмата-изпълнител.

Стоянова каза още, че с общински средства ще бъдат проектирани възстановителните работи във физкултурния салон, а фирмата-изпълнител ще ги направи за своя сметка. Училището пък щяло да плати цялостно обледване на конструкцията на сградата си.

Общината ще осигури и транспорт за учениците до Бузовград. Не е проблем те да учат в тамошното училище, което е достатъчно голямо. До тази учебна година в него учеха децата от село Ръжена, чийто училище също беше в ремонт.

Това не е първият подобен инцидент в Казанлъшко. През юни 2015 г. също при строителни работи рухнаха 50 метра от стена на кабинет, ползван за склад в Природо-математическата гимназия на града. Тогава също нямаше пострадали, но гимназията се наложи 2 години да провежда учебните си занятия на друго място, докато сградата бъде възстановена. И до момента не са завършили съдебните дела за плащането на щетите.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 44 + = 45