Мрежа

Овладяха пожара в горски масив край язовир Ястребино

0 215

Пожарът в иглолистната гора край село Любичево е овладян. От петък до сега са изгорели 100 декара от иглолистната култура край населеното място и 300 декара сухи треви и храсти, съобщиха от Североизточното държавно предприятие /СИДП/.

Над сто души – целият екип на Държавното горско стопанство в Омуртаг, пожарникари, доброволното формирование към община Антоново и доброволци от съседните села гасят новите огнища, които се разгарят заради силния вятър и високите температури. Днес в понасянето на пламъците се включват и екипи на пожарната от Шумен, Търговище и Попово, предаде БТА.

„Хората ми са много уморени, но продължаваме да работим, защото според прогнозата горещините ще продължат и през следващите дни. С колегите от горското и доброволците копаем траншеи, за да премахнем торфа и мъртвата горска постелка и да ограничим разпространението на огъня, ако пламне отново“, казва директорът на Държавното горско стопанство в Омуртаг Красимир Николов. Според него добрата новина е, че пораженията върху дърветата са минимални, защото пожарът е низов и гората ще се възстанови бързо.

Пожарът край Любичево е предизвикан от рибари, запалили огън в гората. Свидетели на случилото се веднага уведомяват горските и полицията. Извършителите са установени. Образувано е досъдебно производство.

От ръководството на СИДП призовават гражданите да не палят огън на нерегламентирани места и в близост до горските територии, а при пожар веднага да подадат сигнал на спешен телефон 112.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 91 − 87 =