Мрежа

Отлагат закона за социалните услуги с 6 месеца

0 108

Почти 1000 деца са били реинтегрирани в семействата им в последната 1 г.

За други 1300 деца социалните работници са направили така, че да не бъдат изоставени от родителите си.

Тези данни обяви социалният министър Деница Сачева в кулоарите на парламента след среща с БСП за Закона за социалните услуги. Това е истинската социална работа, допълни тя.

Сачева отново обяви, че подкрепя отлагането на закона с 6 месеца. Целта е да намалим напрежението в обществото, да изчистим недоразуменията, да видим какво притеснява хората, обясни министърът. Според нея в обществото се насаждат страхове и известна политическа пропаганда.

Сачева обяви, че ще подкрепи инициирана от парламента дискусия за визията на България за семейните политики. Министерството също ще инициира дискусии в цялата страна и ще положи усилия да отговори на всички въпроси и притеснения.

Темите, свързани с децата, не са регламентирани в този закон, той е насочен към старите хора и изоставените деца. Едва 15% от социалните услуги се извършват от неправителствени организации, но на тях им плащат общините.

Законът за социалните услуги е приет без нито един глас против и въздържал се. Политическият консенсус около него е факт.Но се задават въпроси, има неясноти, хората се притесняват и това кара депутатите да бъдат склонни за отлагането му с 6 месеца, обясни Сачева.

Решението ще вземе социалната комисия по-късно днес.Има много семейства на хора с увреждания и със стари хора, което също се страхуват какво ще се случи, ако законът бъде отменен, допълни още министърът.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 99 − = 89