Мрежа

Откриха мъртъв бивш шеф на руска диамантена мина в килията му в затвора

0 750

Бившият директор на руска диамантена мина бе намерен мъртъв в килията си в затвора, съобщиха днес руските власти, цитирани от Франс прес.

Става дума за бившия шеф на намиращата се в Якутия мина „Мир“ Алексей Бурксер. На 4 август 2017 г. осем миньори загинаха при наводнение в подземен сектор на мината, припомня Франс прес.

Във връзка със злополуката Бурксер и бившият главен инженер на „Мир“ Александър Манна бяха отстранени от длъжност и изправени пред правосъдието за нарушение на правилата за безопасност в мината, предаде БТА.

Безжизненото тяло на Бурксер е било намерено днес в затвор в Якутия. По тялото му има следи, които подсказват, че той се е самоубил, заяви Руският следствен комитет.

Мината „Мир“ е с диаметър повече от един километър и е дълбока 525 метра. Тя е една от най-големите дупки в земната повърхност, изкопавани някога от хората.

„Мир“ бе експлоатирана само на повърхността до 2001 г., а после бяха прокопани и подземни галерии, за да може добивът да продължи. Мината спря работа след наводнението през 2017 г.

Тя е собственост на руския гигант „Алроса“, който е най-големият производител на нешлифовани диаманти в света, отбелязва Франс прес.

Преди наводнението „Мир“ осигуряваше близо десет процента от продукцията на „Алроса“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 3 = 5