Мрежа

Оставиха в ареста иманярите, заловени с 820 монети в Пловдив

0 322

Постоянен арест отреди пловдивският окръжен съд за 48-годишният Стоян Мирков от Пловдив и Георги Карадалиев на 44 г. от София. Те бяха заловени при спецакция с над 820 монети от различни исторически епохи. Това е станало в момент на сделка, която не е могла да бъде осъществена, обясни прокурор Мария Тодорова. Тя уточни, че обвиненията на двамата – държане на културни ценности, предвиждат лишаване от свобода.

Монетите е трябвало да бъдат пласирани зад граница. Претърсвания са били извършени в жилището на Мирков в Пловдив и на майка му в Асеновград. Има и трето замесено лице – Васил Грудев, който още не бил разпитан. Прокурорката обясни, че предстоят експертизи на иззетите монети, които вече са предадени в пловдивския археологически музей. Според нумизмати част от тях са фалшиви. Имало обаче и такива с висока историческа стойност.

Според прокуратурата на 25 октомври 2016  г. Георги Карадалиев не е декларирал на митницата в Бургас, че внася 63 монети. „Ако бъдат пуснати под домашен арест, има опасност да осъществяват престъпна дейност“, предупреди обвинението.

Защитата атакува, че най-неадекватната мярка е постоянен арест. Разработката срещу Мирков и Карадалиев била от април т.г. „С какво е доказано предаването на монети от единия обвиняем на другия“, попита адвокат Орлин Търновалийски.

Съдия Веселина Семкова уважи искането на прокуратурата с аргумента, че двамата задържани могат да извършат друго престъпление или да се укрият. 

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 71 = 72