Мрежа

Опозицията внесе вот на недоверие срещу правителството на Дънчила: какво следва, ако бъде гласуван в парламента?

0 0

Либералите внесоха във вторник вот на недоверие към правителството в парламента. Лидерът на Национално-либералната партия (НЛП) Лудовик Орбан уточни, че опозицията е събрала 237 подписа, включително от парламентаристи от Социалдемократическата партия (СДП), при условие че за сваляне на правителството са необходими 233 гласа.

Всичките 237 парламентаристи, които са подписали вота на недоверие, иницииран от НЛП, са се съгласили да гласуват явно при обсъждането на вота в парламента, заяви Адриан Орос, заместник-председател на НЛП.

НЛП, Съюз за спасение на Румъния (ССР), партия Народно движение (ПНД), Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) и Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), както и част от парламентарната група на националните малцинства са подписали вота на недоверие. Няколко народни представители от СДП също са подкрепили инициативата на опозицията.

Парламентаристите от Про Румъния също изразиха готовност да подкрепят вота в парламента.

Какви са упреците срещу правителството на Виорика Дънчила?

Заглавието на вота на недоверие, иницииран от НЛП, е: „За да възстановим Румъния, правителството на Дънчила трябва спешно да бъде отстранено“. В текста на документа опозицията говори за шансовете, които Румъния е пропуснала в периода на управлението на СДП, и за „некомпетентността“ на премиера Виорика Дънчила.

Опозиционните партии твърдят, че правителството на Дънчила може да бъде наречено „правителство на пропуснатите шансове за Румъния“. Същевременно в документа се уточнява, че Румъния е загубила близо 6,4 милиарда евро от еврофондовете, отпуснати за страната.

Друг „пропуск“, споменат от опозиционните партии в текста, се отнася до магистралите. Още една причина за отстраняване на правителството представляват текстовете, включени в постановлението „за алчността“ (правителството прие в началото на годината пакет фискални мерки, включително т.нар. „данък върху алчността“, предвиждащи допълнително облагане на банките, енергийните и телекомуникационните компании и др. – бел.ред.). Новата учебна година също е един от аргументите на опозицията, посочен във вота на недоверие.

Опозицията упреква премиера Виорика Дънчила, че не е премахнала компенсаторните жалби, които позволиха предсрочното освобождаване на лица, осъдени за престъпления, свързани с насилие, които в последствие извършиха нови престъпления.

Опозиционните формации предлагат като решение едно по-гъвкаво правителство само с 15 министерства – екип, съставен от компетентни хора.

„Можем да предвидим още от сега, че полезното за Румъния решение означава едно по-гъвкаво, европейско правителство, с 15 министерства, съставено от екип от компетентни хора, които са доказали своя професионализъм, неподкупност и отговорност в цялата си кариера. Решението за отстраняване на правителството на СДП означава още приемането на отговорна управленска програма, ориентирана към развитието и модернизирането на страната и към реалния просперитет на всеки румънец. Така ще можем да върнем Румъния на естествения й път: чрез големи обществени инвестиции, чрез използването на еврофондовете, чрез солиден икономически растеж, базиран на производство и износ, чрез обществени услуги с най-добро качество“, се посочва в текста на вота на недоверие.

От друга страна председателят на СДП Виорика Дънчила заяви в понеделник, че вотът на недоверие няма да мине.

„Тези хора водят тотална война с всичко, което е в интерес на Румъния. Също като десните партии, новите хора, които се мъчиха месеци наред да постигнат съгласие за текста на вота на недоверие и сриването на правителството – също толкова хаотичен, като преди три месеца, също толкова слаб, също толкова вреден за румънците и обществото (. . .) Нека да бъде ясно: този вот няма да мине!“, обясни премиерът.

Какви са ефектите от вота на недоверие?

В случай че вотът на недоверие получи необходимите гласове в парламента, тогава се оттегля вотът на доверие на законодателния орган към правителството. От този момент правителството не може да издава извънредни постановления или да внася законодателни предложения в парламента.

Според член 110, алинея 2, от конституцията „правителството е отстранено от датата на оттегляне на доверието от страна на парламента или ако премиерът се намира в някоя от ситуациите (. . .), свързани с невъзможност да изпълнява правомощията си повече от 45 дни“.

В тази ситуация са приложими разпоредбите от член 103, според които държавният глава „посочва кандидат за премиерския пост след консултации с партията, която има абсолютно мнозинство в парламента, или, ако не съществува такова мнозинство, с партиите, представени в парламента“.

„Кандидатът за премиерския пост ще поиска в срок от 10 дни от номинацията вот на доверие в парламента за програмата и пълния състав на правителството“, се посочва в същия член от конституцията.

Същевременно „програмата и съставът на правителството се обсъждат от Камарата на депутатите и Сената на съвместно заседание. Парламентът гласува доверие на правителството с вота на мнозинството от депутатите и сенаторите“, според член 103 от конституцията.

„Правителството, чийто мандат е прекратен (. . .), изпълнява само необходимите актове за администриране на публичните дела до полагане на клетва на членовете на новото правителство“, предвижда още основният закон.

/БТА, със съкращения/

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 7