Мрежа

ООН алармира за задаваща се страшна световна криза с…

0 429

В същото време стоката гние по складовете

ООН алармира, че се задава страшна световна криза.

 

Оказва се, че заради войната в Украйна по складовете гният 25 млн. тона пшеница, които не могат да бъдат изнесени навън.

 

Според ООН това ще доведе до много тежки последствия като световна криза със зърнените култури. От там уточняват, че преди руските войски да нахлуят в страната, тя се е нареждала на четвърто мясо по износ на пшеница в глобален мащаб.

 

Тамошните производители също се жалваха, че продукцията им вече започва да гние по складовете. 25 млн. тона зърно трябва да бъдат изнесени от складовите помещения, преди новата реколта. От бранша разкриват, че заради това, че всички пристанища са затворени, са принудени да транспортират пшеницата от Одеса за пристанището в Констанца. Те търсят нови маршрути през северната ни съседка.

 

Прави впечатление, че напоследък пшеницата се транспортира от Украйна към дунавските пристанища Рени и Измаил. От там тя се доставя в Констанца. Пристанището в Румъния се е превърнало в основен износен център на селскостопанската продукция на Украйна заради войната там.

 

Директорът на пристанище Констанца – Флорин Гоидея разкрива, че в сравнение с предходната година операциите там са се увеличили с 10-11%.

Насочването на пшеницата натам обаче изправя северната ни съседка пред много сериозно предизвикателство по отношение на транспорта.

 

Налага се да бъде извършен спешен ремонт на железопътната мрежа и то най-вече в района на черноморското пристанище.

Междувременно от ЕС твърдят, че в най-скоро време ще бъдат определени маршрутите за износ на стоки от Украйна.

Източник: blitz.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 3 = 2