Мрежа

Очаква се въвеждане на национална програма за базови дигитални умения на работещите

0 1

Синдикатите и бизнеса очакват през следващите пет години да бъде въведена национална програма за базови дигитални умения за всички работещи българи, които към момента са около три милиона и сто хиляди души, каза във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров, предава БТА.

По думите му за целта са необходими поне 1 милиард евро. Той подчерта, че всеки работещ трябва да получи базови дигитални умения, тъй като според индекса на Европейската комисия за дигитални умения на заетите на пазара на труда България е на едно от последните места.

Според него в България над 70 процента от хората имат средно образование, но нямат умения за ползване на новите технологии, което е проблем. Другият проблем е, че няма информация от страна на бизнеса какъв тип дигитална трансформация се очертава за индустрията в България.

Във Великотърновския университет КНСБ, съвместно с МОН и МТСП организира поредна среща от серията „Masterclass work“ 4.0, посветена на предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда. В срещата участват студенти, преподаватели и специалисти.

Променящите се условия на пазара на труда и общата тенденция 40 процента от работодателите в Европа да изпитват затруднения при набирането на кадри също е част от дискусиите, посочи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Тя подчерта, че дългосрочното решаване на проблема е чрез образователната система. Според нея дигитализацията в публичния сектор и в предоставянето на услуги напредва и скоро ще стане така, че хората, които нямат цифрови умения ще бъдат част от маргинализираните групи.

След не повече от две години данъчна декларация ще се подава само по електронен път, даде пример тя.

Русинова посочи, че МТСП преговаря с ЕК голяма част от средствата за новия програмен период от Европейския социален фонд да бъдат насочени към програми за цифрово обучение.

Очакванията са, че министерството ще договори 4 милиарда лева за следващия програмен период, като поне 500 милиона лева ще бъдат насочени към програма за мащабни дигитални обучения.

Зместник-министърът на образованието Карина Ангелиева коментира ролята на висшите училища в този процес. Тя отбеляза, че анализите на министерството показват, че университетите не комуникират помежду си и не си сътрудничат.

Като пример тя посочи, че е недопустимо един университет да има чудесна лаборатория, друг в същата специалност да има добри преподаватели, и двата университета да не са в добра взаимовръзка.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 9