Мрежа

Очаква се безработицата да намалее до 4,1% през 2020 година

0 0

Безработицата в България намаля до рекордно ниското ниво от 4.2 на сто през второто тримесечие на 2019 г. Коефициентът на продължителна безработица достигна 2.5 на сто за посочения период. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на работна среща с представители на Международния валутен фонд, съобщиха от социалното министерство.

Според прогнозите на Министерството на финансите през следващата година заетостта ще се увеличи с 0.2 на сто, а очакванията са безработица да намалее до 4.1 на сто, е допълнила зам.-министър Русинова. Тя е представила напредъка на България в сферата на активната политика на пазара на труда, новите схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и възможностите за стажуване и дуално обучение на младежи.

Положителна тенденция е устойчивият ръст на средната работна заплата в България, който достигна до почти 10 процента годишно, е отбелязала зам.-министър Русинова. В браншове като финансовия и IT индустрията, годишното увеличение достига до 18 процента.

Нарастването на доходите в страната играе ключова роля за завръщането на младите българи, завършили чуждестранни университети. След направените от Министерството на труда и социалната политика тази година кариерни форуми, много високообразовани млади специалисти от Германия, Великобритания и Холандия са заявили желанието си за трудова реализация в България, е посочила Русинова.

Намаляването на бедността и редуцирането на неравенството в заплатите в страната е следствие от държавната политика за повишаване на минималната заплата, е посочила Русинова, цитирана в съобщението. За периода 2016-2019 г. тя е нараснала с 33 на сто – от 420 лв. на 560 лв. през 2019 г. За следващата година се предвижда стойността й да стигне 610 лв., е казала още заместник-министър Русинова.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 32 − = 26