Мрежа

Обмисля се разсрочване на плащането за депониране на отпадъци

0 215

Обсъжда се вариант общините да заплатят на три пъти за срок от две години предвиденото за догодина увеличение на таксата за депониране на отпадъци.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се срещна в парламента с групата на „Обединени патриоти“.

Димов обясни, че за догодина от 57 лв. за тон депонирани отпадъци таксата скача на 97 лв. за тон, предаде БТА.

Затова по думите му се предвижда тя да бъде разсрочена за период от две години на три покачвания. Министърът информира, че мярката ще бъде предложена на Националното сдружение на общините. Според Нено Димов така покачването на таксата за депонираните отпадъци ще бъде по-поносимо за общините. Той обясни, че за период от две години трябва да бъдат довършени всички сепариращи инсталации, които са били забавени.

Искрен Веселинов, съпредседател на „Обединени патриоти“ обясни, че това е сериозен проблем пред общините, тъй като за тази година общо за всички общини сумата нараства на около 130 млн.лв. По думите му това е много голяма тежест, която би довела до вдигане на такса смет във всички общини.

Министър Димов обясни, че стъпаловидното увеличение на таксите е предвидено още в 2011 г., когато е прието увеличение на постъпленията, свързани с намаляване на депонирането и увеличаване на рециклирането при повторната употреба на отпадъците. „Беше заложено 2020 г. тази такса да стане 95 лв. на тон.

Само ще кажа, че за текущата година тя е 57 лв“, обясни министърът. Той отчете, че във въпросния период от 2011 досега на практика всички 53 депониращи инсталации са изградени, но има забавяне в изграждането на някои компостиращи и сепариращи инсталации, което не позволява на общините да достигнат определеното ниво на разделяне на отпадъците.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 3 = 1