Мрежа

Обединиха болниците в Петрич и Сандански в една, тя вече обслужва близо 100 хил. души

0 108

Откриват ТЕЛК в двата града за удобство на болните – това се случва за първи път извън областен град

Печалбата на здравното заведение и заплатите в него растат, има повече медици на разположение

Изключително добър ход се оказа сливането на общинските болници в Петрич – “Рокфелер”, и в Сандански – “Св. Врач”, в една с нова регистрация и ново име МБАЛ “Югозападна болница”. Тя е с два филиала и обслужва пациенти от общините Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна с население около 100 хил. души.

Първите две общини участват в новото дружество с по 49%, а двете малки имат по 1%.

Само допреди 2 г. идеята за такова обединение имаше противници, някои бяха скептично настроени, но

резултатите

показват, че

ходът на

местните власти

е верен,

а новото дружество е в добро и стабилно финансово състояние.

Подобно преструктуриране на две общински болници бе направено за първи път в България по инициатива на кметовете на Петрич и Сандански Димитър Бръчков и Кирил Котев.

Какво говорят цифрите 2 г. след реализирането на този проект?

Финансовата 2017 г. приключва с печалба от 95 871 лв. За следващата година печалбата вече е увеличена до 221 хил. лв.

Растат и приходите от дейността. За 2018 г. те са 12 955 324 лв., което е с 2 269 945 лв. повече от предходната. Има ръст в средната брутна работна заплата от 950 лв. до 1230 лв. към края на 2018-а.

От април тази година е направена още една актуализация.

Медицинските

сестри получават

с 46% повече,

а заплатите

на лекарите

са повишени

с около 10%

“Това се дължи на добрия мениджмънт, направената оптимизация, намаляване на разходите и подобрената организация на работа”, коментира директорът на “Югозападна болница” д-р Илия Тонев.

Извън цифрите обаче е важно подобреното обслужване на пациентите и работа по повече клинични пътеки.

Изключително удобство е разкриването на ТЕЛК в Сандански. Това улеснява пациентите с увреждания. Досега те трябваше да пътуват до Благоевград, но вече решенията излизат по-бързо.  

ТЕЛК кабинет ще бъде открит в близките дни и в Петрич, който да обслужва хората от общината с 50 населени места. Това удобство – да не пътуват до областния център, ще спести изключително много разходи и време на пациентите.

За първи път в България се разкрива ТЕЛК извън областен град.

Най-важното за качественото обслужване обаче са добрите лекари и опитният и подготвен медицински персонал.

“Вече имаме взаимозаменяемост. При евентуално отсъствие на лекари от филиала в единия град веднага тяхната работа се поема от другите им колеги, така че пациентите да не остават без квалифицирана медицинска помощ.

Много добре в тази посока си съдействат колегите от хирургичното отделение, кардиологията, образната диагностика. Така

болните имат

винаги бърз и

лесен достъп

до качествена

услуга”,

каза д-р Тонев. С обединението се получи по-добра колаборация при диагностиката и лечението, запази се и социалният елемент – да може двата филиала да се грижат за социално слабите жители.

Обединената болница работи по Програмата за стимулиране на млади кадри. Постъпили са на работа нови лекари. Има подписани 6 договора със студенти, които след завършването си ще започнат работа в обединеното здравно заведение.

Работи се по проект Remote care за превенция и ранна диагностика на хората от отдалечените населени места чрез оборудван медицински мобилен кабинет, обслужван от мултидисциплинарен екип – общопрактикуващ лекар, медицинска сестра и социален работник.

Започват да се внедряват и иновации в медицинската дейност. Във филиала

в Петрич ще

заработи

отделение по

клетъчна терапия

Подготвени са помещенията, предстоят оборудването и обучението на екипите. Отделението ще бъде сериозна крачка напред за региона, тъй като клетъчната терапия навлиза в областта на редица заболявания, в това число автоимунните.

В сградата на болницата в Петрич вече има и нова централна кислородна инсталация, която е пусната до болничните стаи и спестява усилията по пренос на кислородни бутилки. Системата е изведена и в приемния блок, за операционните зали и интензивното отделение също има инсталация за сгъстен въздух.

600 хил. лв. пък са инвестирани за енергийната ефективност на петричката сграда. Направен бе цялостен ремонт на отделенията, неотложен ремонт на парната инсталация, като остарелите тръби са подменени с полипропиленови. Подменена е дограмата, стъклопакети и врати, има нови вертикални щрангове на отоплителната инсталация, закупупена бе абонатна станция.

Рентгеновият апарат от ново поколение замени досегашния в петричката болница. Инвестирани са 200 хил. лв., като половината са от общината, а останалите са средства на МБАЛ “Югозападна болница”.

По проект на Ротари клуб – Петрич, и “Югозападна болница” ще се купи медицинска техника за родилното и детското отделение за 150 хил. лв.

С нова апаратура за най-малките пациенти пък вече е снабдена неонатологията в Сандански. Ултразвуков апарат улеснява поставянето на венозен път на новородените.

В Сандански работи и

първият у нас

съвместен

колцентър с

“Пирогов”

Диспечерските центрове в двете здравни заведения 24 часа в денонощието осигуряват конферентна връзка за бърза и навременна диагностика при лечението на децата.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 68 − 58 =