Започна се: Обвиниха 3-ма от правителството „Петков“ за длъжностни престъпления за над 88 млн. лв. СНИМКА

https://mreja.bg/novini/zapochna-se-obviniha-3-ma-ot-pravitelstvoto-petkov-za-dlazhnostni-prestapleniya-za-nad-88-mln-lv-snimka/55302 Mreja.bg
Започна се: Обвиниха 3-ма от правителството „Петков“ за длъжностни престъпления за над 88 млн. лв. СНИМКА

Повдигнаха обвинение на 3-ма високопоставени служители от кабинета Петков. Те са от сектор Енергетика и според разследващите са с престъпленията си са нанесли вреди за повече от 88 млн. лева. 3-мата обвинени са бившият министър на енергетиката Александър Николов, единият от заместниците му Данаил Николов и тогавашният шеф на Булгаргаз Людмил Йоцов.


Разследващите смятат, че те са причинили финансови вреди на газовия доставчик, който е и държавен.


И 3-мата бивши управленци са извикани в НСлС тази сутрин, когато са им връчени и обвинителните актове.


Обвинението смята, че и тримата имат вина за закупуването на газ от посредници, включващи и фирмата МЕТ Енерджи, а любопитната подробност е, че именно Людмил Йоцов е бил управител на това търговско дружество малко преди да бъде назначен за шеф на Булгаргаз от кабинета Петков.


И срещу тримата тече разработка от лятото на 2022-ра година от ДАНС. Те са установили купуване на синьото гориво с около 30% по-висока цена след спиране на доставките от Газпром през април.


Също така документите показват, че през май 2022-ра почти половината от цялото количество газ за България е доставено от същата фирма МЕТ Енерджи.


Следствието и ДАНС смятат, че и министъра и другите 2-ма обвинени умишлено са лишили страната от алтернативни доставчици, за да сключат договори с частната фирма, която предварително е имала договорка с Газпром за необходимите й количества газ.


Източник: blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.