Забраняват домашни прасета в радиус от 20 км до свинеферми (Обзор)

https://mreja.bg/novini/zabranyavat-domashni-praseta-v-radius-ot-20-km-do-svinefermi-obzor/86600 Mreja.bg
Забраняват домашни прасета в радиус от 20 км до свинеферми (Обзор)


Военна полиция влиза в кланиците, следи да се колят животни само с документи

Забранява се отглеждането на домашни прасета в 20-километрови зони около всички свинекомплекси в страната. Това е решил Централният епизоотичен съвет към правителството в понеделник, съобщи земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след заседанието.

65 са регистрираните свинекомплекси в България в момента, които изпълняват необходимите нива на биосигурност. В три от тях вече бе установена африканска чума по свинете - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, и трите в близост до Русе. 20-километрова санитарна зона се въвежда за всички останали, включително и тези в Южна България. В тях

отглеждането

на прасета в

дворовете на

къщите се

забранява,

ако не са предприети нужните мерки за биосигурност.

На заседанието на съвета е решено още кланиците в страната да извършват дейността си само при постоянно присъствие на ветеринар и военна полиция, каза още Танева. Целта е да се предотврати клане на домашни прасета от обекти, които нямат съответното ниво на биосигурност. По думите на министърката в България има 110 регистрирани кланици, в 67 от които се колят свине.

Танева припомни, че в петък е било решено всички задължени лица да определят площадки за загробване на животните и ще има проверки дали разпореждането е изпълнено.

Взетите в понеделник мерки влизат в сила незабавно с официализирането им от заседанието на областните епизоотични комисии, уточни министърката.

Вицепремиерът Томислав Дончев призова гражданите да съдействат на властите. “Нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората”, посочи Дончев. Не само гражданите, а и кметове на населените места отказвали да съдействат. Дончев беше категоричен, че

държавата е

взела всички

необходими

мерки за

ограничаване

на заразата,

а най-ефективната за прасетата от т.нар. заден двор било тяхното заколване и термичната им обработка.

Танева съобщи за още едно открито огнище - във Видин. Става дума за умряла домашна свиня в ромската махала в града - квартал “Нови път”. Там има само нерегистрирани лични стопанства, но в 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма - в село Новоселци, в която се отглеждат близо 4 хил. прасета. Тя е под ветеринарномедицински надзор, за да се предпази от вируса, съобщиха от агенцията за безопасност на храните. Тя е създала и 10-километрова надзорна зона, в която ежедневно ще се правят обследвания, клинични прегледи и ще се взимат кръвни проби. Домашните свине в личните стопанства в рисковите квартали на Видин и в село Новоселци ще бъдат хуманно умъртвени, но от агенцията призовават и хората да започнат сами да колят животните в задните си дворове, а месото да премине термична обработка. От понеделник сутринта се проверяват и всички автомобили, излизащи от ромския квартал.

В понеделник експерти на БАБХ влязоха и в свинекомплекса в Голямо Враново край Русе, за да започнат подготовка за умъртвяване на прасетата. Там чума беше регистрирана в петък, като обектът се намира в надзорната зона около вече обявеното огнище в свинефермата в село Бръшлен. В Голямо Враново се извършва затворен производствен цикъл, а отглежданите прасета са около 30 хил.

От свинекомплекса обаче

отказаха

умъртвяване

на животните,

като за първи път собственици на свинеферма не искат да се съобразят с разпорежданията на агенцията по храните, а настояват за повторни проби за вируса.

Вицепремиерът Томислав Дончев, земеделският министър Десислава Танева и вътрешният Марин Младенов обявиха допълнитени мерки, които държавата взема срещу чумата по свинете.

Шефът на БАБХ Дамян Илиев обаче е категоричен, че чума във фермата има. “Безусловно е доказано, че има вирус в този комплекс”, заяви той пред същата телевизия в понеделник сутринта. “Ако има едно болно животно, всички свине във фермата се унищожават. Нашите ферми не са технологично разделени, за да не влезе заразата навсякъде. Това би било хазарт”, коментира Илиев

Той допълни, че

живи прасета не

са погребвани,

а на снимките, които се разпространяват в социалните мрежи, вероятно става дума за тремор на вече умъртвени животни. Имало и такива, които не са от България.

Безпочвени са и притесненията за екокатастрофа по поречието на река Дунав заради загробването на хиляди трупове на животни.

Директорът на БАБХ обясни, че три инсинератора покриват цялата страна, но те не могат да бъдат използвани за изгаряне на прасета от големите комплекси, защото за това ще е нужен цял месец. В това време обаче болните животни ще започнат да се разлагат в стопанствата.

Илиев отново подчерта, че убиването на животни със сух лед и покриване с пяна е по европейски регламент.

Проверяват по дворове за животни, ако не са регистрирани, ги убиват

Масови проверки по селата дали хора отглеждат нерегистрирани прасета, ще започнат след 5 август. Ако такива животни бъдат открити - ще бъдат умъртвявани на място, а труповете им - прибрани. Такива указания са изпратили областните дирекции по безопасност на храните до кметовете на общини.

Освен това

собствениците на нерегистрирани

прасета няма да получат

компенсация, а напротив

- ще бъдат глобени

Затова се препоръчва стопаните сами да заколят животните от личните си стопанства.

Тези мерки станаха ясни, след като служителка от администрацията на община Стара Загора си позволила на своя глава да разпространи неофициално имейл до кметовете на селата в общината с указания до 31 юли всички домашни прасета в личните стопанства да бъдат изклани. За тази си самоинициатива служителката беше уволнена дисциплинарно в понеделник.

В област Стара Загора все още няма констатирани огнища на африканска чума. Смята се, че Стара планина пази областта от болестта. В нея само във ферми при промишлени условия се отглеждат повече от 190 хил. прасета.

От миналата седмица

започнаха проверки и на

Дунав мост при Видин - Калафат

Там денонощно има представител на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), който заедно с Гранична полиция и митничари проверяват личния багаж на всеки преминаващ за внасяне на сурово свинско месо и продукти в страната. Това съобщи директорът на ОДБХ доктор Адриян Данкев на пресконференция в понеделник, след като беше открито огнище на болестта във Видин. Започнало е и изграждане на дезинфекционни пунктове.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.