Янилин Павлов: Видим резултат след модернизацията на "Брикел"

https://mreja.bg/novini/yanilin-pavlov-vidim-rezultat-sled-modernizaciyata-na-brikel-3/55247 Mreja.bg
Янилин Павлов: Видим резултат след модернизацията на "Брикел"

Подобна модернизация се случва за първи път в такива мащаби. Няма да сгреша, ако кажа, че тя ще позволи на централата да направи реален рестарт и да поеме ход към декарбонизацията. Това каза изпълнителният директор на "Брикел" Янилин Павлов във връзка с обявената ремонтна програма в дружеството.


 


"Затруднявам се да обясня на по-достъпен език всичко включено в програмата, но да кажем, че ще намалим значително количеството пепели и използваното гориво - на този етап въглища, за всеки мегават произведена енергия. Смятам, че на първо време, това ще бъде един осезаем резултат за хората."


 


Кога започнахте и кога планирате да свършите с инвестиционните дейности?


 


Започнахме през септември 2022 година. Първи блок ще бъде завършен през първата половина на месец март, след което ще бъде включен в експлоатация.


 


До края на текущата година ще се извърши ремонт на още два блока в "Брикел". До края на тази година планираме да завършим и втората сероочистваща инсталация. Цялата програма е с продължителност 4 години, защото обемът на дейности, които трябва да бъдат извършени, не е малък. Подобни сериозни модернизационни програми изискват плавност и прецизност.


 


Вярвате ли, че ще се справите с декарбонизацията?


Много време мислихме как оптимално би могла да се реализира. Проучихме всякакви световни и най-вече европейски практики. "Брикел" е уникална централа, която няма точен аналог, но това не означава, че не можем да се справим. Мисля, че накрая най-значим ще бъде факторът време, но да - вярвам и работим, за да произвеждаме зелена енергия.


 


Да се върнем на ремонта - какви мероприятия сте предвидили, за да намалите запрашаването?


Това са комплекс от мерки, не е едно съоръжение, което да се подмени или рехабилитира и да доведе до по-добър резултат. Нека не караме хората да вникват в спецификата на централата. Важно е, че в тази посока ще се направи максимално възможното като усилия. Времето ще покаже, че това не са просто обещания. Първата стъпка вече е направена.


 


Очаквате ли да срещнете подкрепа от хората в региона за запазване на централата?


Ние такава подкрепа имаме. Разбираме, че хората искат да се съхрани това уникално предприятие и въобще целият комплекс "Марица Изток". Ние също разбираме своята отговорност да извършим прехода.


Мисля, че сама няма да може да се справи нито една централа, защото става дума, както за огромни инвестиции, така и за административни затруднения, които бавят процесите по принцип. Хората обаче, не само от региона, но и от цяла България разбраха, че това, за което се борим, не е частен, а национален интерес. Тази подкрепа може да бъде двигател на промените.


Източник: dir.bg


 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.