Всички са в шок от случващото се в Турция

https://mreja.bg/novini/vsichki-sa-v-shok-ot-sluchvashtoto-se-v-turciya/55899 Mreja.bg
Всички са в шок от случващото се в Турция

Всички са в шок от това, което се случва в Турция.


Оказва се, че през миналия месец инфлацията там е ударила 24-годишен връх и е достигнала 83.45%.


Ускоряването й за година и четири месеца бе допълнително подсилено от слабостта на турската лира и негативните последици от руската инвазия в Украйна – фактори, изразяващи се в продължаващо сериозно повишение на цените на суровините.


Местната статистика отбелязва, че тази инфлация е най-високата от юли 1998 г. За сравнение посочват, че през септември, миналата година, нивото на инфлацията е било едва 19.58%.

Най-драстичен е ръстът при транспортните цени – с цели 117.66% в резултат на рязкото покачване на енергийните цени, следван от цените на храните и безалкохолните напитки, при които ръстът е с 93.05%.

Мебелите и домакинското оборудване са скочили с 89.68%, жилищата с близо 85%.


Най-слабо е годишното увеличение при цените на комуникациите през септември, с близо 31%, следвани от образованието с близо 37%, облекло и обувки с 40.28% и здравеопазването – с 60.84%.


През миналата година Реджеп Ердоган упражни сериозен натиск върху централната банка на страната, принуждавайки я да премине през редица намаления на лихвените проценти, част от „новия икономически модел“ (според него).

Според икономисти именно този му подход е изострил последиците.

Източник: lupa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.