Страшна прогноза: В България ни очаква водна криза

https://mreja.bg/novini/strashna-prognoza-v-balgariya-ni-ochakva-vodna-kriza/56247 Mreja.bg
Страшна прогноза: В България ни очаква водна криза

София е заплашена от недостиг на вода, тази прогноза е направена от Световния фонд за дивата природа WWF, които следят процесите в природата. Те смятат, че българската столица е в списъка от 50-те града с най-висок риск да имат криза с водата до 2050-та година.


Предупреждението не е ново, но тази година положението с водните ресурси показва по-плашеща прогноза, коментира Стоян Михов, който е експерт във WWF. Прогнозата е за предстоящите 20-30 години.


Експертите смятат, че в повече държави се увеличава рискът от ограничени количества на водните ресурси. За съжаление прогнозата е доста стряскаща, като обхваща не само битовата, а и водата за питейни нужди на населението.


Нашата държава попада в челни класации на този списък, в който са и страни от южна Европа, като Италия и Испания. За съжаление родината ни е с най-лошата прогноза от всичките страни на Балканите.


В нашите представи България е страна с много водни запаси, реки, извори, гори и други. За съжаление по последните данни ресурсите съотнесени към хората са по-малко от средното за Европа. А с по-северните държави и дума не може да става за сравнение.


Михов също коментира и огромните загуби на вода по трасето, като определи за лицемерие призива към гражданите да пестят ценния ресурс, докато той изтича в огромни количества.


Източник: lupa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.