Стефан Янев вече е готов с оправданието си пред симпатизантите на „Български възход“ за коалицията с ВМРО

https://mreja.bg/novini/stefan-yanev-veche-e-gotov-s-opravdanieto-si-pred-simpatizantite-na-balgarski-vazhod-za-koaliciyata-s-vmro/55266 Mreja.bg
Стефан Янев вече е готов с оправданието си пред симпатизантите на „Български възход“ за коалицията с ВМРО

Стефан Янев и партията му Български възход обмислят коалиция с ВМРО за предстоящите парламентарни избори на 2 април, хвалят се представители от т.нар. „патриоти“.


В случая инициативата е дело на хората на Красимир Каракачанов, впрегнали всевъзможни посредници в нелеката задача да убедят Янев да ги приюти под крилото си.


След като в продължение на 4 години бяха послушният пудел, крепящ правителството на ГЕРБ, избирателите пратиха ВМРО в запас за дълго време. Разбира се ръководството на партията не пропусна възможността да осребри слугинското си поведение по максимата на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“. Тя естествено върви с ново участие във властта, което няма как да се случи при самостоятелно явяване на предстоящите избори, тъй като всички социологически изследвания дават на ВМРО около 1% от гласовете. Предвид факта, че получиха толкова и на последните четири вота, това налага спешно намиране на ракета-носител, за да утолят жаждата си за власт.
Единственият им вариант за това е партията на Стефан Янев – „Български възход“, която е на ръба да прескочи 4%-вата бариера за влизане в НС. Това означава, че нито един глас не им е излишен. Запознати твърдят, че пазарлъкът между двете партии тече с пълна сила, а за това преди дни намекна и самият Янев.


Макар мнозинството да не гледат с добро око на ВМРО, Янев е намерил железни аргументи, с които да оправдае евентуалния съюз. Пред поддръжници на партията споделял, че липсата на структури из страната няма да им позволи самостоятелно явяване на предстоящите избори на 2 април.


Освен това горчивата истина е, че партията на Стефан Янев остана без пукната стотинка, след като „Свобода“, „Земеделски народен съюз“ и „Партия на зелените“ прибраха по 1/3 от държавната субсидия, макар и без никакъв принос за резултата при явяването им на предишните избори.

И докато е лесно да се намерят дарители за партия, която ще влезе в парламента, то далеч не е толкова лесно да се открият хора, които да изнесат финансово кампанията.


Като към това се добави и фактът, че в избирателните комисии е масова практика бюлетините на опонентите да се превръщат в невалидни, то това прави задължително условие всяка една от партиите да осигури свой човек в секциите, които в страната са над 10 000. Сами се досещате, че шансът на „Български възход“ да намери толкова много хора, е нулев.


Партията почти няма структури в страната, а на местата, на които има, те са съставени от 2-3 души, които са търсещи облага кариеристи, преминали през поне няколко други партии.

Очаква се именно това да е и една от причините, с които Янев ще оправдае евентуалния си съюз с ВМРО, които макар и изпаднали зад борда, имат структури в цялата страна.


Допълнителен бонус са и около 20-те хиляди гласа, които може да изиграят ключова роля при преминаването на 4%-вата бариера за влизане в парламента. Социолозите са убедени, че в противен случай партията няма почти никакъв шанс да направи това самостоятелно.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.