Собствениците на злополучната дискотека "Индиго" стоят зад новия политически проект на Ива Митева и Любомир Каримански

https://mreja.bg/novini/sobstvenicite-na-zlopoluchnata-diskoteka-indigo-stoyat-zad-noviya-politicheski-proekt-na-iva-miteva-i-lyubomir-karimanski/55272 Mreja.bg
Собствениците на злополучната дискотека "Индиго" стоят зад новия политически проект на Ива Митева и Любомир Каримански

Братята бизнесмени Димитър и Красимир Илиеви, които нашумяха като собственици на дискотеката-убиец „Индиго“ в столицата, където през 2001 г. загубиха живота си 7 деца и на легендарния клуб „Ялта“, стоят зад новоучредената политическа коалиция „Заедно“


В началото на седмицата две от знаковите лица на масово презряната от народонаселението партия на Слави Трифонов ИТН – Ива Митева и Любомир Каримански, обявиха новия политически проект, в който участват цели 4 партии – „Зелените“, „Сбор“, „Социалдемократическа партия“ и „Движение на непартийните кандидати“.


Всички те под шапката на коалиция „Заедно“, отиват на изброи, при това с грандоманската заявка да вземат около 10% на 2 април.

Въпреки съмненията на мнозина, че политпроектът на Митева и Каримански е елегантен опит на Трифонов да вкара свои пионки и в следващия парламент, учиндолският шоумен всъщност няма общо с политическото номадство на доскорошните си експерти.
 


Запознати сочат, че идеолог на новия политически проект е самият Румен Радев, а с финансирането на коалиция Заедно се е ангажирал дискотечният бос Димитър Илиев. Двамата с брат му Красимир минават за приближени до президента. Някои дори сочат братята като важна брънка от кръга на „черните касиери“, координирани от президентския съветник Николай Копринков.


Митева бе сред знаковите лица на партията на Трифонов, макар вече упорито да напомня, че не е била партиен член на ИТН, а е работила с „Тошковците“ в качеството си на експерт.

Подобна теза застъпва финансистът Каримански, който миналата пролет предизвика жестоко напрежение между учиндолският политик и Кирил Петков покрай издигането му на кандидатурата за шеф на БНБ.


В крайна сметка Каримански се размина със сладкия и важен пост, а малко по-късно, Трифонов изтегли министрите си от коалиционния кабинет на Кирил Петков и публично обяви, че разривът във властта е започнал заради игнорирането на протежето му Каримански, когото Кирил Петков нарекъл „ла*но“ в телефонен разговор.


Първата индикация, че финансистът вече не иска да бъде свързван с Трифонов и клиентелистката му партия, дойде преди няколко месеца, когато Каримански стана съветник на служебния финансов министър Росица Велкова. Оттогава е преустановил всякакви отношения с учиндолеца, а запознати твърдят, че дори не вдигал телефона си при неговите позвънявания, а демонстративно натискал червената слушалка.
Братята Димитър и Красимир Илиеви


 


Каримански твърдял, че е бил употребен от ИТН и не желае да общува с никого от партията. Според запознати той имал договорка с учиндолеца да бъде част от предишното коалиционно правителство, но останал изигран – нито бе включен в кабинета, нито оглави БНБ.


Относно Ива Митева, която председателства 45-то и 46-то НС, тя взела своето решение да скъса завинаги с Трифонов покрай парламентарната драма от миналото лято със свалянето на председателя на 47-то НС Никола Минчев. Гласуването на оставката на Минчев на 16.06.2022 г. предизвика огромен протест пред парламента, който е оказал критично въздействие върху здравето и психиката на Ива Митева.


Разградската юристка била твърде против бламирането на Минчев, с когото работила добре, а още повече й се догадило, когато била предложена да заеме мястото му като шеф на парламента.

В резултат на напрежението покрай събитията Митева получи временна парализа на челюстта и посети лечебно заведение в прединсултно състояние.

На следващия ден 17.06.2022 г., тя лично обяви, че не желае кандидатурата й да бъде гласувана за нов председател на НС, давайки знак, че против отстраняването на Минчев.


С новия политически проект „Заедно“, Митева и Каримански ще разчитат да влязат в парламента на мястото на Стефан Янев като вече има индикации, че част от структурите на „Български възход“ ще работят в полза на „експертите“ на Слави Трифонов.


Политически наблюдатели се обзалагат, че амбицията на Ива Митева е да бъде устроена като конституционен съдия от Румен Радев, но това ще се случи най-рано след година. Не е изключено основаната от нея и Каримански коалиция да бъде ползвана в бъдеще от Радев под една или друга форма.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.