Румен Радев посочи основните проблеми в здравеопазването ни

https://mreja.bg/novini/rumen-radev-posochi-osnovnite-problemi-v-zdraveopazvaneto-ni/106245 Mreja.bg
Румен Радев посочи основните проблеми в здравеопазването ни


На среща в президентската институция представители на Фондация „Млади медици за България“ представиха дейността си в подкрепа на млади лекари и сестри за професионално развитие у нас


Здравето на нацията е стожер на държавността, защото без него няма успех в никоя друга област, заяви държавният глава Румен Радев, който прие днес на „Дондуков“ 2 представители на фондацията „Млади медици за България“.


Фондацията си е поставила за цел да подкрепя  младите медици да остават и да се развиват професионално в България. Акцент в политиката на Фондацията е подпомагането на медици от малките населени места в страната. На срещата присъстваха студенти и специализанти, които ще бъдат подкрепени от Фондацията.  


Демотивацията и бягството в чужбина на младите медици са сред основните проблеми на здравеопазването, подчерта Румен Радев. По думите му младите лекари, сестри и санитари с техния огромен потенциал и интелект трябва да бъдат подпомогнати, за да остават в България и да дават своя принос към обществото.


Липсата на адекватно отношение към младите медици понякога е на фона на управители на държавни болници, които получават заплати в размер на десетки хиляди лева, което създава огромен дисбаланс в цялата система на здравеопазването, подчерта още президентът.


Държавният глава посочи, че през годините много хора, които нямат общо с медицината, са предлагали различни модели за решаване на  проблемите на здравеопазването без успех. „Може би не решават проблемите, защото пропускат най-важното – реализацията на младите хора“, заяви Румен Радев.


Основателят на фондацията „Млади медици за България“ и председател на Управителния съвет д-р Динко Младенов заяви, че „Млади медици за България“ вече има 15 бенефициенти, които от октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар. Той изтъкна, че целите на фондацията са безсрочни и са ориентирани изцяло към финансово подпомагане на бъдещите медици, защото проблемите на младите хора са предимно финансови и са сред основните причини за напускането на България.


Лилия Пачалова и Симона Камберова – бенефициенти на Фондацията, изразиха желанието си за професионална реализация в България и определиха като сериозен стимул за това финансовата подкрепа, която получават в рамките на нейната програма.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.