Революция не се задава, колкото и да си мечтаят за нея

https://mreja.bg/novini/revolyuciya-ne-se-zadava-kolkoto-i-da-si-mechtayat-za-neya/86984 Mreja.bg
Революция не се задава, колкото и да си мечтаят за нея


Президентът тръгна с консултации

по избора на нов главен прокурор,

а сега мълчи каква е позицията му

“Кризата по свинете е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в НАП, засегнал пет милиона български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за F-16, засягащи в перспектива всички българи, с набиращите енергия протести за избора на нов главен прокурор. Всички знаем, че в България недоволните са много повече от протестиращите.” Думите са на президента Радев, но има ли наистина обща кризисна ситуация в държавата?

В България кризисна ситуация няма, положението в страната е такова, каквото беше, да речем, и преди 3 г., нищо принципно ново не се е случило. Няма и предпоставки нито да се говори за криза, нито за някаква революционна обстановка. Хората, които говорят за такива, искат да извлекат краткосрочни политически дивиденти с незнайно каква употреба. Защото на всички е ясно, че към момента предсрочни парламентарни избори не се задават, а

насаждането на

всеобщо усещане

за несигурност

не би могло да сработи на местните избори. При тях влияят локални нагласи, а не общонационални.

Принципът да се създава допълнително напрежение беше стратегията по време на европейските избори, но се видя, че не работи. Стратегията да се насажда усещането за нестабилност и несигурност, за проблеми навсякъде, за безизходица би трябвало да даде резултат на евровота, но не стана така. Да се прилага същата тактика, означава или пълна липса на идеи и невъзможност да се генерира някакво адекватно решение, или непознаване на ситуацията.

Ако такъв тип стратегия не сработи на национални избори, каквито по същество бяха европейските, тя със сигурност

няма да сработи

на кметските

избори

При тях има много силно мажоритарно начало, хората гласуват за лица, които са им познати от градовете и селата, в които живеят. Затова и внушения на общонационално ниво не могат да сработят.

Свидетели сме на пренавиване на пружината. Да се търси в ситуацията със свинската чума генерална способност на държавата да се справя с такива проблеми, е абсурдно. Сега се вижда колко абсурдна беше гражданската позиция миналата година срещу мерките на властите за чумата по козите и овцете. Сега става ясно, че не някой друг, а хората саботират по места фитосанитарния контрол. Не е вярно, че политиките са калпави или некадърни - те са предписани на общоевропейско ниво и България ги прилага. Проблемът у нас е, че БСП, президентът Радов и други лица миналата година се заиграха с болните животни на баба Дора. Тогава и президентът, и Мая Манолова, и Нинова подстрекаваха хората едва ли не да обявят гражданско неподчинение и да не си дават животните. Сега, когато се отприщва новата зараза, се вижда, че подобно

неподчинение на

мерките води до

щети от десетки

хиляди глави

добитък

за най-големите свинеферми. Стопаните саботират мерките, укриват личните животни, всеки ги изнася, коли, продава, мъкне ги насам-натам. Така те саботират себе си, но това нямаше да се случи, ако миналата година хора като президента, като Манолова, като Корнелия Нинова открито не призоваваха стопаните да правят точно това. Но тези, които миналата година подстрекаваха подобен тип поведение, сега гледат сеир. Но се вижда какво става, когато се хитрува на дребно и някой се държи така безочливо. Та такова безобразие, за което сме си виновни ние, се използва от личности като президента и като Мая Манолов и Корнелия Нинова да се трупат дивиденти.

Хората не са глупави, те виждат откъде идва всичко. Но това съвсем не означава, че ще има революция, за каквато ни призоваваха и преди европейските избори, но не им сработи системата.

Може да се видят изявленията на видни социолози, които тогава определяха обстановката като предреволюционна, а нищо такова не се случи.

 От друга страна, е абсурдно по схемата три в едно да се събират африканската чума, договорът за F-16 и пробивът в НАП, за да се получи “обща кризисна ситуация”.

Да, от пробива в НАП може да има проблем за сделката със САЩ, защото купуваме оръжейна система и комуникационни модули към нея. Те предполагат някакво ниво на информационна защита, а ако има нестабилност на национално ниво в информационните масиви, това евентуално би могло да бъде един вид предупредителен сигнал за американците.

Факт е, че има пробив в данните на НАП - това е голям проблем, с който трябва да се справи технологично българската администрация. Налудно е да се очаква, че политиците трябва да се справят с него. Тези бази данни са с дати дори и от 2001 г., не може да очакваме политиците да се занимават и с информационна защита. Политическото ръководство в държавата е взело решение да се осигурят немалко средства за информационна сигурност, оттам нататък отговорност на администрацията е

да въведе адекватни

системи за

сигурност

И което да беше правителство - дори да беше на Радев, на Мая Манолова, на Корнелия Нинова или на извънземните, информационната сигурност щеше по същия начин да бъде компрометирана - защото не става въпрос за политическо ръководство, а за качество на работата на администрацията.

Редно е обаче да се подчертае, че със сделката за F-16 правителството на България не демонстрира кризисност, а напротив. Като избърза да ги купи и да ги плати накуп сега, показва смелостта на сегашното мнозинство да не се остави и място за съмнение, че ако в следващите 4-5 г. някой предизвика нестабилност, ще има връщане назад по тази сделка.

Бойко Борисов и неговото правителство обвърза България дългосрочно с НАТО и със САЩ и намалява възможностите на някакво следващо правителство да прави друг тип геостратегически маневри. Дали това е добро, или лошо, е въпрос на друг дебат, а не да го изместваме технически за F-16. Ако президентът иска да води този разговор, да го води така: трябва ли да сме с НАТО, или да сме неутрални, или да сме с руснаците. Това са легитимни политически позиции, които президентът може да води, но да не ги прикрива зад някакви пари, цени, поръчки и други технически детайли, зад които крие своята позиция срещу дългосрочното обвързване на България с НАТО.

Що се отнася до кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, то говоренето на президента Радев за кризисна ситуация в държавата, е опит да избяга от основния въпрос пред него: дали подкрепя Иван Гешев за главен прокурор, или не. Защото не му беше работа да прави онези совалки точно преди евровота за избора на главен прокурор -

нито му беше

политически

наложително,

нито му влизаше в правомощията. Но той се ангажира с този избор, в момента има напрежение по този въпрос - от една страна, прокурорската колегия е издигнала кандидатура, от друга - определени партии протестират срещу нея, а Радев трябва да каже своята позиция. Но понеже ситуацията е деликатна, тъй като по обясними причини той не може да заеме нито едната, нито другата страна, Радев гледа да отклони топката към чумата, прасетата и теча в НАП. А основният въпрос в момента към държавния глава е, след като направи консултациите, какво реално свърши и каква е сега неговата позиция. Това очакват хората да чуят.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.